Почео економски опоравак велесича

Глас Српске
Почео економски опоравак велесича

ВAШИНГТОН, БЕРЛИН, ПAРИЗ - Иако су Њемачка и Француска у другом кварталу ове године оствариле само симболичан привредни раст од 0,3 одсто, економски функционери у те двије привредно најснажније земље зоне евра одмах су пожурили да укажу како је то крај рецесивног таласа и почетак "истинског економског опоравка" западних економија, јавио је Танјуг.

Претходно су у истом тону о позитивним промјенама у привредама водећих економских западних сила говорили и високи званичници у СAД, Великој Британији и Јапану, а такву реторику су подржали и најпознатији амерички економисти, на челу са прошлогодишњим добитником Нобелове награде Полом Кругменом.

Познати свјетски берзански шпекулант, амерички грађанин мађарског поријекла Џорy Сорош, се такође, придружио оптимистичким оцјенама о перспективама глобалне привреде и хвалиоцима политике економских подстицаја америчког предсједника Барака Обаме.

Он је оцијенио да је "дно кризе већ додирнуто" и да сада треба очекивати прво благ, а потом и снажнији привредни раст у СAД и другим најразвијенијим земљама.

Упркос тако "сложним гласовима" неких водећих западних политичара, економиста и бизнисмена, постоји и не мали број оних који и даље упозоравају на опасности за свјетску привреду.

Најновији глас упозорења стигао је од главног економисте "Дојче банке" Валтера Норберта, који је у Њемачкој веома цијењен финансијски стручњак.

Валтер је изјавио да је свјетска привреда, упркос знацима побољшања у неким најразвијенијим земљама, и даље "у великим проблемима".
На опрез кад је ријеч о будућем развоју ситуације у планетарној економији наводи и оцјена америчке Управе федералних резерви (Фед), дата након дводневног засједања те емисионе банке, почетком ове седмице у Вашингтону.

Најновији објављени подаци указују да је током јула америчка индустријска производња увећана први пут у девет мјесеци, али је минулог мјесеца потрошачко повјерење у СAД неочекивано опало.

Долар

Валтер Норберт је, осим тога, упозорио и на опасност која пријети стабилности долара, јер су СAД све више  оптерећене дебатом о измјени система здравственог осигурања, што излазну стратегију за програм помоћи ставља на споредно мјесто.

Колапс долара највише би, према мишљењу њемачког економског стручњака, погодио Кину, Јапан, Русију и арапски свијет, који су "пуни долара" и од чијег повјерења и зависи коначна судбина америчке валуте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана