Почео дводневни Самит енергетике "СЕТ-Требиње 2020"

M.Л.
Почео дводневни Самит енергетике "СЕТ-Требиње 2020"

ТРЕБИЊЕ- Самит енергетике "СЕТ-Требиње 2020" почео је данас у граду сунца, а о енергетској будућности Балкана, на девет панела говориће око 70 еминентних стручњака из области енергетике.

На самиту се окупило око 400 учесника, а организатори догађаја град Требиње и "Електропривреда Републике Српске" истичу да се овим догађајем настоји храбро искорачити ка енергетској будућности. 

Градонацелник Требиња Мирко Ћурић рекао је на почетку самита да је било потребна визија и велика храброст да се организује овакав скуп.

- Овај стручни скуп је потврда да смо свјесни нестратешког управљања ресурсима у претходном периоду. Само колективним приступом можемо сачувати природу. Данас креирамо енергетску политику а без пажљивог управљања ресурсима нема опстанка - поручио је Ћурић. Додао је да очекује да ће се већ идуће године говорити о искорацима који су направљени на овом самиту.

Генерални директор "Електропривреде РС" Лука Петровић рекао је да ће на самиту бити презентована енергетска слика западног Балкана али и будућност у сектору енергетике.

- Индустрија 4.0 незаобилазна је и на овом самиту - рекао је Петровић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац рекао је да је енергетика развојна шанса југоисточне Европе.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић, који је отворио Самит рекао је да Влада РС пружа подршку пројектима у области енергетике. 

-Неискоришћени хидропотенцијали и други остављају могућност за сарадњу са партнерима из окружења.  Важно нам је да креирамо амбијент да сачувамо постојећа и отворимо нова радна мјеста-рекао је Вишковић.

Додао је да сектор енергетике има велики потенцијал за развој.

- Влада ће наставити да подржава пројекте из области енергетике уз поштовање свих еколошких стандарда- поручио је Вишковић.

Организатори су истакли да је мисија самита постићи бољу повезаност привреде,политике и науке. Првог дана самита планирана су три панела на којима ће бити ријечи о транзицији енергетског сектора у региону,перспективама развоја и стању тржишта енергије југоисточне Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана