Почео 19. сајам привреде у Мостару

Срна
Почео 19. сајам привреде у Мостару

Мостар - У Мостару је данас отворен 19. Међународни сајам привреде, на којем ће до 16. априла учествовати око 800 излагача из 24 земље.

Замјеник премијера Турске Нуман Куртулмуш, који је отворио сајам, поручио је да БиХ и Турска у свим политичким, економским и културним аспектима имају веома добре односе, који се сваке године побољшавају.


"Желимо да имамо изузетне односе и са свим другим земљама у региону у свим аспектима, зато што народи Балкана дијеле исту судбину, зато што смо превише слични и што смо у прошлости имали и ружне дане и зато што је вријеме да имамо свијетлу будућност", рекао је Куртулмуш.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да је Међународни сајам привреде Мостар, на којем се ове године очекује око 50.000 посјетилаца, израстао у један од најзначајнијих у БиХ и цијелој регији, те да овакве манифестације шаљу свијету позитивну поруку о Мостару и БиХ.

Он је изразио задовољство чињеницом да је овогодишња земља партнер Турска, са којом је сарадња БиХ посљедњих година у успону.

"Извоз из БиХ у Турску се од 2013. до 2015. удвостручио, достижући обим већи од 350 милиона КМ милиона КМ, а покривеност увоза извозом порасла је за око 20 одсто", рекао је Изетбеговић.

Он је додао да је домаћа валута стабилна, да законска регулатива погодује инвестицијама и обезбјеђује сигурност страних улагања, те да су домаћи енергетски потенцијали значајни.

Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла је да ће БиХ у Хрватској увијек имати поузданог партнера и блиског пријатеља, те је подсјетила да је Хрватска први трговински партнер и један од највећих улагача у БиХ.

"Вјерујем да су претпоставке за развој привреде огромне и да их можемо и морамо искористити још више", додала је Китаровићева.

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић изразио је спремност Црне Горе да учини све на билатералном плану да би се привредна сарадња у региону олакшала, убрзала и учинила јефтинијом, као и да понуди конкретне добре примјере.

"Ту смо да бисмо помогли да се савладају трговинске баријере и да се добију нове трговинске олакшице, а нашим предузећима омогуће садржајније, лакше и интензивније везе", поручио је Вујановић.

Предсједник Владе Србије Александар Вучић рекао је да ће ова земља дати све од себе да очува и унаприједи пријатељске односе са БиХ и изразио спремност на разговор о укидању бројних баријера у пословању привредника из обе земље.

Он је додао да је БиХ трећа извозна дестинација Србије и четврти спољнотрговински партнер, као и да трговинска размјена између ове двије земље стално расте.

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић рекао је да се сајам из године у годину повећава понуду и привлачи све већи број посјетилаца, због чега је постао водећа привредно-изложбена манифестација у овом дијелу Европе.

Директори сајма Далфина Бошњак рекла је да ће у оквиру ове манифестације бити одржане и традиционалне подсајамске манифестације, тематске конференције, стручни скупови и округли столови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана