Почело уговарање производње у Сави

Ведрана Кулага

БAЊA ЛУКA - У предузећу "Сава Семберија" из Бијељине започели су преговори са пољопривредним произвођачима за набавку сировина за почетак производње, а у току је уговарање грашка за производњу са Пољопривредним добром а.д. "Семберија".

Ово је "Гласу Српске" потврдила руководилац производње у "Сави" Миланка Павловић и додала да се потписивање уговора са овим предузећем очекује у сљедећих неколико дана. Она је рекла да ће уговарање производње за пољопривредним произвођачима трајати до испуњена плана.

- Планиране количине прераде поврћа крећу се око 3.500 тона и око 500 тона воћа. За сада је уговорено око 45 одсто од планиране количине поврћа - рекла је Павловићева.

Она је нагласила да ревитализација предузећа "Сава Семберија" тече планираним током и да је на пословима производње ангажовано око 30 бивших радника предузећа "Сава".

- Производња и прерада воћа и поврћа почиње са првим сировинама, јагодом и грашком, односно крајем маја и почетком јуна, када пристигну ове потребне сировине - рекла је Павловићева.

У Одјељењу за привреду и пољопривреду општине Бијељина истакли су да ревитализације и поновно покретање производње у предузећу "Сави Семберија" представља велики значај за ову регију и цијелу РС.

- За подручје Семберије, али и шире, ово предузеће има огроман значај, када је у питању воћарство и поврћарство. С обзиром на то да је производња на почетку, надамо се да ће се све одвијати у најбољем реду - нагласили су у овом одјељењу.

Павловићева је подсјетила да је ревитализација предузећа "Сава Семберија", почела у другој половини јануара ове године и да је планирано да обухвати замјену дотрајалих машина и опреме, а производња у пуном капацитету очекује се средином године.

Предузеће "Сава" купио је крајем прошле године Милорад Крстић за два милиона марака, чиме је преузео и обавезе предузећа од 1,1 милион марака према радницима и 75.000 марака према добављачима.

Подстицаји

Миланка Павловић је рекла да су током јануара у предузеће "Сава" стизала обећања за различите подстицаје за унапређивање производње у овом предузећу.

- Било је обећања о подстицајима од стране општине и очекујемо да ће се та обећања и испунити - рекла је Павловићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана