Почела производња на новој опреми у Ливници Љубија

Снежана Тасић
Почела производња на новој опреми у Ливници Љубија

ПРИЈЕДОР - У "Ливници Љубија" јуче је послије шестомјесечног пробног рада и званично почела производња на новој опреми.

"Фортис група", у чијем се саставу налази девет предузећа  из области нискоградње, инвестирала је 1.245.000 марака у нову опрему и потпуну реконструкцију и  осавремењавање процеса производње. Средства у износу од 600.000 марака у осавремењавање опреме уложила је и Влада РС из средстава Развојног фонда РС.

- Нова опрема је инсталирана у постојећем простору који постоји од 1917. године и у коме је послије више од деведесет година рада ово прва значајнија производна инвестиција, тако да поред стандардног сивог и обојеног лива, сада може ради овливке модуларног лива -  рекао је директор ливнице Маринко Ђурић.

Начелник општине Приједор Марко Павић, који је свечаним пресијецањем траке озваничио почетак рада на новој опреми, истакао да у овом кризном времену ипак има позитивних примјера гдје се улажу средства, запошљавају нови радници и повећава обим производње.

- Општина Приједор ће увијек помагати и стимулисати свако предузеће које ради у том правцу и који се не препуштају токовима кризе, већ се у кризи запошљавањем нових радника и двоструко већом производњом припремају за нека боља времена -  казао је Павић.

 Главни технолог ливнице Жарко Ђурђиновски је истакао да је највећа новина да се са ручног прешло на машинско калуповање, чиме је радницима увелико олакшан рад, а уз комплетно нове тресилице, магнете и мјешалице знатно је повећан квалитет финалног производа. Он је потврдио да ће осавремењавање процеса производње допринијети и повећању производње са 30 на 50 до 60 тона одливака мјесечно, односно око 600 тона годишње и  са садашњих милион марака, а вриједност укупне производње на годишњем нивоу би износила око три милиона марака.

Ливница тренутно запошљава 23 радника, а планирано је да се запосли још десетак нових радника, те како у ширем окружењу нема ливаца и калупара, новопримљене раднике ће едуковати уз рад.

Тржиште       

Са примјеном нове технологије и повећањем асортимана и квалитета одливака као финалних производа планирано је проширење тржишта гдје ће одливци бити пласирани, тако да већ постоје уговорени послови са фирмама из Хрватске и Aустрије , те новим купцима у Холандији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана