Почела производња и испорука битумена

Марина Чигоја
Почела производња и испорука битумена

БAЊA ЛУКA - У Рафинерији нафте Брод јуче је званично почела производња и испорука индустријског и путног битумена, потврдила је портпарол Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Aлександра Вукашиновић.

- Ови производи имају сезонски карактер, јер је њихово коришћење у вези са грађевинском сезоном, односно прољећњи и љетњи период - истакла је Вукашиновићева.

Она је додала да је производња битумена почела послије недавног ремонта и пуштања у производњу "Постројења 42" и нове линије прераде нафте у бродској Рафинерији, које омогућава дневну производњу око 450 тона битумена, док је укупни план за ову години више од 100.000 тона.
- Ово постројење омогућава производњу битумена у неколико класа. У Рафинерији нафте се производи квалитетан битумен за индустријске сврхе, примењује се за хидроизолационе и изолационе материјале, корозиону заштиту у грађевинству, електроиндустрији, индустрији гуме и другим индустријским гранама - нагласила је Вукашиновићева.

Додала је да ће се овај производ користити на домаћем, али и на тржишту земаља у окружењу.

Она је напоменула да је прошле седмице завршен ремонт "Секције 35" у коју је уложено више од милион и по евра, чиме је омогућена стална производња евродизела по квалитету "BAS EN 590."

- Учешће сумпора у евродизелу бродске рафинерије износи до 50 ппм, док је на основу Одлуке о контроли квалитета нафтних течних горива дозвољен износ до 350 ппм. На овај начин Рафинерија нафте Брод је прешла са производње Д2 на производњу дизела "евро 4", два и по мјесеца прије истека рокова по Одлуци о контроли квалитета течних нафтних горива - рекла је Вукашиновићева.

Она је истакла да ће се прве количине "евро 4" дизела из Рафинерије са "Секције 35", наћи на пумпама у току ове седмице.

Наставак улагања

Сљедећи пројекти у Рафинерији нафте односе се на комплетну реконструкцију и модернизацију нове линије прераде кроз увођење нових технологија.

- Тиме ће Рафинерија прећи на прераду три милиона тона сирове нафте годишње, уз квалитет свих деривата у складу са важећим стандардима ЕУ - казала је Aлександра Вукашиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана