Почела подјела регресираног дизел горива

Срна
Почела подјела регресираног дизел горива

БАЊАЛУКА - Подјела регресираног дизел горива за извођење прољећних и јесењих радова почиње данас широм Републике Српске, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Висина премије износи 0,50 КМ по литру, а одобрава се 100 литара дизел горива за један хектар обрадивог пољопривредног земљишта, појашњавају у ресорном министарству.

У првом обрачуну одобрено је 6.710.698 литара за 7.353 корисника који су тренутно испунили услове, за шта је издвојено 3.355.349 КМ.

Спискови корисника који су обухваћени првим обрачуном послати су свим локалним управама у Републици Српској и доступни на интернет страници Агенције за аграрна плаћања Републике Српске.

Регресирано дизел гориво корисници могу преузети до 31. октобра код овлаштених дистрибутера који су склопили споразум са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Пољопривредни произвођачи који нису обухваћени првим обрачуном биће благовремено обавијештени о наредном обрачуну, додаје се у саопштењу.

Почела испорука и плавог дизела

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је данас почела испорука плавог дизела за пољопривреднике, да се на први позив пријавило 1.750 газдинства, а субвенција износи 0,50 фенинга по литри.

"Измирене су обавезе за прошлу годину према пољопривредним произвођачима, али и исплаћено седам до осам милиона КМ за ову годину. За прољетну сјетву смо субвенционисали 50 одсто сјеменског материјала из домаће производње", рекао је Вишковић у Народној скупштини одговарајући на посланичка питања.

Када је ријеч о реализацији инфраструктурних пројеката у Бањалуци, Вишковић је поновио да ће Влада Српске посредством јавних предузећа реализовати пројекте чија је вриједност виша од 50 милиона КМ.

"Разговарао сам и са градоначелником Бањалуке о овоме. У Бањалуку ће улагати Путеви, Електропренос БиХ, Воде Српске...", каже Вишковић.

Он је навео да ће и у Херцеговини ће бити реализовани значајни пројекти, а ријеч је о изградњи вјетроелектрана и соларних електрана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана