Почела отпрема нафте ријеком Савом

Тања Милаковић
Почела отпрема нафте ријеком Савом

БAЊA ЛУКA - Послије застоја од око двадесет година, јуче је поново почео транспорт нафтних деривата из бродске Рафинерије ријеком Савом, а првим баржама биће превезено око 3.000 тона деривата за црноморско тржиште.

Потврдио је ово директор Рафинерије нафте у Броду Aлександар Литвињенко.

- У понтон претакалиште деривата на ријеци Сави уложено је око 850.000 евра, а њиме је омогућен транспорт деривата баржама ријеком Савом - рекао је Ливтињенко.

Замјеник генералног директора "Оптима групе" Славко Шћепановић нагласио да је ће транспорт деривата Савом омогућити да се они на бржи и економичнији начин допреме до румунске луке Констанце, а одатле даље у земље Европске уније и свијета.

Он је истакао да су дугорочни планови ове групације усмјерени на позиционирање на домаћем и иностраном тржишту кроз инвестиције у реконструкцију и ревитализацију нафтних постројења.

- За финансирање пословања предузећа из нафтне индустрије у идућој години биће издвојено око 210 милиона евра - рекао је Шћепановић.

Савјетник министра индустрије, енергетике и рударства РС Слободан Рајлић рекао је да је покретање производње у Рафинерији Брод, као јединој таквог капацитета у БиХ, био изазов не само за компанију "Њефтегазинкор" него и за све институције Српске и БиХ.

Рајлић је истакао да се стварањем услова за несметан рад овог капацитета и пласман производа у складу са постојећом легислативом, доприноси јачању домаће привреде те сигурнијем и квалитетнијем снабдијевању потрошача.

- У наредном периоду појачаћемо активности на побољшању квалитета производа и контроли процеса производње. Томе ће допринијети и најсавременија опрема за нову лабораторију, коју је Рафинерија набавила за 6,4 милиона марака - нагласио је Рајлић.

Он је додао да ће Влада РС, својим иницијативама према Савјету министара БиХ и подршком предузећима извозницима, и даље настојати да заштити домаће произвођаче кроз инсистирање на примјени истих услова за све потписнице ЦЕФТA споразума и успостављању контроле квалитета при увозу, што до сада није био случај.

Царињење

Менаџмент бродске Рафинерије у будућем периоду очекује да ће остварени извоз деривата нафте транспортованих ријеком Савом имати значајно учешће у извозу, те да ће се ускоро завршити законом прописана процедура, која ће омогућити царињење у кругу Рафинерије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана