Почела изградња МХЕ Жираја

В. Т.
Почела изградња МХЕ Жираја

ТЕСЛИЋ - Изградња мале хидроелектране "Жираја" на подручју Бијелог Бучја у општини Теслић почела је у суботу припремним радовима, а изградња ће трајати идућих 12 мјесеци.

Инвеститор је бањалучко предузеће "Мега електрик" а.д, а МХЕ на ријеци Жираји има инсталисану снагу од 500 кЊ, годишњу производњу од 2.041,2 MW електричне енергије, а укупна инвестиција за изградњу износи 1,2 милиона КМ.

- Ово је прва од три мале хидроелектране које ће бити изграђене на подручју општине Теслић. У идућих шест мјесеци почеће изградња и малих хидроелектрана на ријекама Велика Јасеница и Жежеља. Укупна снага све три МХЕ износиће 1,5 MW, а инвестиција је око 3,5 милиона КМ. У пројектну документацију, испитивања хидрологије, рјешавање имовинско-правних односа, те неопходне сагласности као што су грађевинске, еколошке и остале дозволе уложено је око 450.000 КМ властитих средстава, кажу у предузећу "Мега електрик".

Изградњу МХЕ "Жираја" поздравио је и начелник општине Саво Касаповић рекавши да је ово веома добра инвестиција.

- Препознали смо добру идеју и подржали њену реализацију, јер овакве инвестиције доприносе развоју Теслића и новом запошљавају. Успостављена је добра комуникација између инвеститора и општинских власти тако да је ово позитиван примјер и наше ефикасности приликом одобравања урбанистичке и грађевинске дозволе - рекао је Касаповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана