Почела изградња електрана Бистрица 4 и Бистрица 5A

Глас Српске
Почела изградња електрана Бистрица 4 и Бистрица 5A

КAЛИНОВИК - Потпредсједник Уније послодаваца БиХ и предсједник Компаније "Бобар" Гаврило Бобар, присуствовао је у Калиновику почетку радова на електранама "Бистрица 4" и "Бистрица 5A" које би требало да буду завршене за годину дана, а чија је вриједност 12 милиона евра.

- Почели смо са радовима које обављамо заједно са једном познатом аустријском компанијом. Очекујем да ћемо наредних дана потписати уговор и за изградњу електрана на ријеци Жељезници и тај посао ћемо радити са једном од највећих аустријских компанија из области енергетике. Посао би требало да почне за мјесец дана - рекао је Бобар Срни.

Он је нагласио да је разочаран условима у којима народ на том простору живи, истакавши да око 3.500 становника тог мјеста нема будућности и перспективе.

- Овдје је прије рата била фарма говеда која је девастирана, али на простору гдје је била стара фарма, може да се направи нова, модерна фарма расних стада говеда. У Калиновику тренутно имамо 1.100 литара млијека дневног откупа и то није довољно да бисте тамо правили мљекару. Када би подигли и увећали сточни фонд са садашњег за три пута, имали би од четири до шест хиљада литара млијека откупа и онда се може размишљати о изградњи мини-мљекаре, гдје би се могло запослити од 15 до 20 људи - рекао је Бобар.

Бобар је процијенио да би се на простору општине Калиновик, са улагањима у сточарству, за неколико година откуп млијека са садашњих 1.100 литара могао повећати на 15.000 литара.

Најавио је да ће сточарима из Калиновика урадити студију изводљивости о изградњи нове фарме говеда и тај пројекат понудити Инвестиционо-развојној банци РС, како би се добио кредит за тај посао.

Он је најавио да ће о унапређењу сточарства са представницима сточара Калиновика разговарати данас у Бијељини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана