Почела градња тунела вриједног 112 милиона КМ

Цвија Мркоњић
Почела градња тунела вриједног 112 милиона КМ

Невесиње - Хидроелектрана "Дабар" је историјски пројекат и најзначајнија инвестиција на подручју бивше Југославије у посљедњих 30 година, рекао је предсједник РС Милорад Додик, који је јуче у Невесињу озваничио почетак изградње доводног тунела за ову хидроелектрану чија је вриједност 112 милиона КМ.

Доводни тунел је дио система Хидроелектране "Дабар", а предвиђени ископ дужине је 12,2 километара, а ширине 4,6 метара.

Додик је истакао да су на овом пројекту способност и одговорност показали људи из "Електропривреде РС" и "Хидроелектрана на Требишњици".

- Реализацијом овог пројекта значајну корист имаће све општине источне Херцеговине. Веома је важно што су у овај пројекат уложена сопствена средства без икаквих задужења. Касније, изградњом хидроелектрана, вјероватно, ће бити потребно да то чинимо, за шта већ има интереса - истакао је Додик.

Српска је опредијељена, додао је Додик, да "Електропривреда" не буде приватизована.

- Стратешка политичка одлука власти је да гради обновљиве изворе и да их остави народу на коришћење. Ово је државна прича и не желимо да овај систем продамо странцима који би увели своја правила без социјалне и друге одговорности за народ. Наш интерес је живот на овом подручју и зато сам опредијељен за домаће инвеститоре - рекао је Додик.

Почетку радова присуствовали су и министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић, представници енергетског сектора, народни посланици из Херцеговине, привредници и више стотина грађана. Ђокић је истакао је да је изградња доводног тунела капитални објекат и да ће општине источне Херцеговине у својим буџетима знатно осјетити већи прилив новца, а становници низ предности.

- Влада је у сарадњи са "Електропривредом РС" иницирала изградњу више оваквих пројеката, а тунел је један од највећих који ради то предузеће. Политика Владе је да и у наредним годинама максимално развија сектор енергетике, јер је он базни и у оквиру њега можемо обезбиједити много веће стопе раста економије, нарочито у производњи електричне енергије из обновљивих извора - истакао је Ђокић наводећи да ће ускоро почети и изградња Хидроелектране "Бук Бијела".

Директор "Електропривреде РС" Жељко Ковачевић је истакао да је изградња тунела велика ствар и да предузеће на тај начин показује да је финансијски способно да реализује захтјевне пројекте.

Милионске инвестиције

Милорад Додик је подсјетио да ће у Српској 11. септембра бити отворена дионица аутопута од Добоја до Прњавора дуга 36 километара, а 20. септембра Термоелектрана "Станари".

- У Бањалуци је у току реконструкција Клиничког центра у вриједности од 200 милиона КМ. У року од двадесетак дана почеће изградња болнице у Источном Сарајеву, чиме ћемо готово завршити изградњу мреже болница - истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана