Почела четврта емисија обвезница ратне штете

Марина Чигоја
Почела четврта емисија обвезница ратне штете

БAЊAЛУКA - Четврта емисија обвезница за измирење обавеза по основу материјалне и нематеријалне штете настале у периоду ратних дејстава од 20. маја 1992. до 19. јуна 1996. године почела је јуче, а укупна емисија износи 35.996.199 марака.

Помоћник министра финансија Републике Српске Драгана Aлексић рекла је јуче у Бањалуци да је рок доспијећа ове емисије обвезница 14 година од дана емисије, са грејс периодом за исплату главнице од четири године урачунатим у рок отплате и годишњом каматном стопом од 1,5 одсто која се рачуна на остатак главнице.

Aлексићева је истакла да је номинални износ обвезнице једна марка, а исплата по овом основу обављаће се у складу са ануитетним планом који је саставни дио одлуке Владе РС од 27. маја.

- Прва камата доспијева 15. јуна 2011. године, а прва главница са припадајућом каматом биће исплаћена 15. јуна 2015. године. За спровођење ове одлуке потребно је обезбиједити 35,9 милиона марака за исплату главнице, плус 5,1 милиона на име камате - казала је Aлексићева.

Истакла је да је за ову емисију обрађено 4.067 захтјева за накнаду материјалне и нематеријалне штете пристиглих на основу извршних судских пресуда, апелација Уставног суда, вансудских поравнања и правоснажних пресуда редовних судова.
Она је подсјетила да су до сада извршене три емисије ових обвезница, а прва емисија износила је 40,7 милиона марака, друга 27,8 милиона, а трећа емисија 80,5 милиона марака.

- До сада је, заједно са четвртом емисијом, емитовано 185,2 милиона марака по основу ратне штете - казала је Aлексићева.

Подсјетила је да се и овим обвезницама, као и свим претходним, могу измирити доспјеле пореске обавезе, настале до краја 2007. године.

Додала је да нема податак о томе колико је људи одбило вансудско поравнање за накнаду ратне штете.

Девизна штедња

Драгана Aлексић је рекла да ће до краја мјесеца бити обављена готовинска исплата по основу старе девизне штедње која је верификована у протеклој години закључно са 31.12.2009. године у износу од 10,2 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана