Побољшана економска слика Европе

Глас Српске
Побољшана економска слика Европе

БРИСЕЛ - Економска клима у Европи побољшана је у марту више од очекивања, показали су јуче објављени подаци Европске комисије (ЕК), пренијеле су агенције.

ЕК је саопштила да је њен показатељ укупне економске климе (Economic Ецономиц Sentimenr Indicator - ESI) за еврозону, који обухвата све привредне секторе, укључујући индустрију, услуге, малопродају и грађевинарство те потрошаче, порастао у марту на 97,7 са фебруарских 95,9 бодова.

Индекс за 27 чланица ЕУ порастао је на 99,6 са 97,6 бодова у фебруару.

- Побољшање климе у индустрији еврозоне огледа се у побољшаној вриједности одговарајућег индекса који је достигао минус десет бодова, послије минус 13 бодова мјесец раније - саопштено је из ЕК.

Повјерење потрошача, наводе, остало је непромијењено на минус 17 бодова, док се расположење у сектору малопродаје благо побољшало, достигавши минус шест бодова, послије минус осам бодова у фебруару.

Показатељ инфлаторних очекивања потрошача, које Европска централна банка прати ради доношења одлука о монетарној политици, порастао је на четири бода, у односу на 0 фебруарских бодова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана