Побољшан пословни амбијент Српске

Ведрана Кулага
Побољшан пословни амбијент Српске

БAЊA ЛУКA - Захваљујући одређеним реформама и активностима Владе Републике Српске, пословни амбијент РС знатно је побољшан, а ове године очекујемо више директних страних улагања и већу заинтересованост инвеститора.

Казала је ово јуче у Бањој Луци, послије представљања "Бијеле књиге" за 2009. годину, министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Јасна Бркић.

"Бијела књига" је публикација чија је сврха да сугерише властима БиХ и ентитета приоритетне реформе с циљем рјешавања кључних препрека за улагања.

Она је истакла да се највећи број препорука из овогодишње "Бијеле књиге" односи на ФБиХ и додала да то не значи да проблема и потешкоћа нема и у РС.

- Чињеница је да су реформе и законска рјешења Владе РС препознате од стране Савјета страних инвеститора. У РС највећи број фирми, као кључне препреке улагањима, наводи политичку нестабилност, сиву економију, те разне административне баријере - рекла је Бркићева.

Истакла је да су представници Владе РС на јучерашњем представљању "Бијеле књиге" за 2009. годину у Бањој Луци упознали представнике Савјета страних инвеститора са напретком који је остварен од марта прошле године.

- Закон о привредним друштвима, утврђени Приједлог закона о грађењу и уређењу простора, као и реформе у оквиру финансијског сектора, те анализа из области радних односа коју намјеравамо да радимо, побољшали су пословни амбијент - рекла је Бркићева.

Члан Управног одбора Савјета страних инвеститора и шеф мисије Европске банке за обнову и развој у БиХ Ђулио Морено истакао је да је признато све што је Република Српска урадила у протеклом периоду на побољшању амбијента за улагање.

- Одређени прописи, побољшања и измјене које су власти у РС урадиле у протеклој години представљају сигнал у којој мјери Влада разумије и схвата шта је потребно урадити да би се унаприједио постојећи пословни амбијент - рекао је Морено.

Aдвокат и члан Управног одбора Савјета страних инвеститора Стеван Димитријевић рекао је да се улажу значајни напори да БиХ постане интересантнија страним инвеститорима.

Из Министарства за економске односе јуче су најавили да ће трећа регионална конференција, посвећена страним улагањима, бити одржана 27. и 28. априла на Козари, у организацији Министарства и општине Приједор.

Економска криза

Ђулио Морено је казао да је Влада РС веома озбиљно схватила амбијент у којем се тренутно послује, а који је још увијек под утицајем свјетске економске кризе.

- С обзиром на ефекте глобалне економске кризе, важно је да Влада РС одлучно дјелује како би се превазишле све препреке и проблеми са којима се сусрећу страни инвеститори - рекао је Морено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана