По незапослености младих БиХ најгора

Марина Чигоја
По незапослености младих БиХ најгора

Сарајево - Незапосленост међу младима у БиХ износи 57,9 одсто и највиша је у региону, наводи се у редовном економском извјештају Свјетске банке за југоисточну Европу.

У извјештају, који је јуче представљен у Сарајеву, дати су подаци за БиХ, Србију, Црну Гору, Македонију, Албанију и Косово.

Главни економиста Свјетске банке за БиХ, Косово и Албанију Абебе Адугна истакао је да је стопа незапослености забрињавајућа, јер много младих напушта земљу у потрази за послом, а највише иду у Европу.

- БиХ се налази у самом врху свјетске листе по незапослености - рекао је Адугна, пренијеле су агенције.

Када је ријеч о осталим земљама, Македонија се налази одмах иза БиХ по стопи незапослености младих између 15 и 24 године, која износи 53 одсто. Слиједи Србија са 51,2 одсто, Црна Гора са 43,7 одсто и Албанија са 23,6 одсто. Стопа незапослености у 2012. години била је најнижа у Албанији, 15 одсто, а највиша у Македонији 31,2 одсто.

Економиста Свјетске банке за БиХ Сандра Хливњак казала је да се БиХ по стопи незапослености налази изнад просјека у региону са стопом од 28 одсто.

У извјештају се истиче да ће у 2013. раст БДП-а у овим земљама износити 1,7 одсто, послије пада од 0,6 одсто из 2012.

- Међутим, опоравак је и даље тек на иницијалном нивоу. У одређеним земљама долази до кашњења опоравка због неквалитетних кредита, спорог опоравка процеса одобравања нових кредита, наставка процеса раздуживања, те успорене фискалне консолидације. Мало је вјероватно да ће опоравак у овим земљама убрзати, све док је еврозона и даље у рецесији - наводи се у извјештају.

Привреда БиХ, према прогнозама СБ, ове године оствариће благи раст од 0,5 одсто, Србије ће расти по стопи од два одсто, Албанија око 1,8 одсто, Црна Гора 1,2 одсто, а Македонија 1,4 одсто. За Косово се очекује да ће имати највишу стопу раста у региону од 3,1 одсто.

Свјетска банка је упозорила да висока стопа неквалитетних кредита, који су и даље у порасту, одражава погоршавање квалитета зајмова и хроничне тешкоће које банке имају са отписом ових кредита.

- Иако се нивои неквалитетних кредита у региону знатно разликују, други талас пораста представља разлог за забринутост. Послије кратког периода стабилизације, неквалитетни кредити су опет почели да расту, посебно у другој половини 2012. Албанија и БиХ су најтеже погођене. Неквалитетни кредити у тим земљама су у овом тренутку на највишем нивоу од почетка кризе. Укупна слика у региону показује да су ови кредити високи и да су расли у току првих мјесеци 2013, представљајући оптерећење за економске активности и спремност банака да позајмљују средства - наводи се у извјештају.

У извјештају се истиче и да је јавни дуг постепено растао у свим земљама региона у току посљедњих неколико година.

Реформе

Водећи економиста у региону Европе и централне Азије у Свјетској банци и коаутор извјештаја Жељко Богетић указао је на то да структуралне реформе представљају кључ за стабилнији опоравак и смањивање стопе незапослености.

- Напори који се улажу у области фискалне консолидације требало би да буду настављени и сада ће то постати лакше, јер се перспективе за обим производње и прихода поправљају. Инвестициона клима треба знатно да се унаприједи - рекао је Богетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана