Пљуште тужбе против банака

Мaринa Чигојa
Пљуште тужбе против банака

Бањалука - Због кршења уговорних одредаба све више клијената банака у Српској одлучује се да заштиту својих права потражи на суду, кажу у Удружењу за заштиту жираната БиХ.

У Aгенцији за банкарство РС истичу да је одређен број клијената покренуо судске поступке, али да немају прецизне податке о броју тужби покренутих против банака. Омбудсману за банкарски систем РС лани су поднесена 164 приговора корисника због спорних односа у вези са радом финансијских организација.

- Највећи број приговора односи се на кредитне послове, а најчешћи су у вези са правилностима уговарања и извршеним промјенама уговорених промјенљивих каматних стопа - казали су у Aгенцији.

Предсједник Удружења за заштиту жираната БиХ Јоцо Цвјетковић каже да се посљедњих година повећава и број клијената, али и број жираната који су тужили банке због неправилности текста у уговору.

- Иако нема званичних података, информације са терена показују да број тужби расте. Многи, како жиранти, тако и носиоци кредита, ме зову и траже информације, односно које су процедуре за подизање тужби. Претходне године се тај број значајно повећао - казао је Цвјетковић.

Он је истакао да је познато да су банке одобравале кредите кредитно неспособним клијентима укључујући и правна лица.

- Многе банке за жиранта су узимале "здраву" фирму, а кредит давале "болесној", односно презадуженом предузећу, а у предуговорној фази нису рекле каква је кредитна историја тог тражиоца кредита - нагласио је Цвјетковић и додао да има и много случајева гдје су банке тужиле жиранте, иако они и не знају носиоце кредита.

Бањалучки адвокат Богдан Голубовић каже да је очигледно да банке крше уговорне обавезе и да се број тужби повећава.

- Међутим, људи се не упуштају у судске поступке док могу да трпе ситна кршења. Када дођу код нас, углавном се распитују колики су судски трошкови. То је главни проблем и управо због тога велики број њих и одустаје од тужбе - рекао је Голубовић и додао да се клијенти најчешће жале због повећања промјенљивих каматних стопа.

Члан Управног одбора Удружења банака БиХ Иван Влахо каже да је највише тужби било 2008. и 2009. године када су банке мијењале каматне стопе.

- Тад је био појачан интензитет тужби против банака. Много судских поступака било је и 2009. и 2010. године, али од тада имамо тренд смањења - рекао је Влахо.

Приговори

Приговори омбудсману поднесени су и због потраживања финансијских организација након отплате главног дуга, коришћења сагласности за запљену дијела плате, али и у вези са молбама и захтјевима за реструктурисање постојећих обавеза. Приговори су се односили и на обрачун и наплату затезних камата, те висину разних накнада као што су накнаде за опомене, потврде и друго.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана