Плате у бродској Рафинерији нафте веће за 50 до 70 одсто

Глас Српске
Плате у бродској Рафинерији нафте веће за 50 до 70 одсто

БРОД - У Рафинерији нафте у Броду јуче је потписан колективни уговор којим се плате запослених повећавају за 50 до 70 одсто, рекао је генерални директор Рафинерије Aлександар Литвињенко, јавила је Срна.

Литвињенко је изјавио да су постројења у Рафинерији од почетка рада до данас прерадила 30.000 тона сирове нафте и да се производња деривата одвија према плану.

- Не постоје никакви проблеми у раду. Иако постројења могу да прерађују максимални капацитет сирове нафте од 3.600 тона дневно, ми за сада не планирамо да прерађујемо толику количину - истакао је Литвињенко.

Литвињенко је потврдио да се на бензинске пуме у Републици Српској и БиХ свакодневно отпремају деривати произведени у бродској Рафинерији, али да још нису стечени услови да се ради пуним капацитетом.

Додао је да производњу диктира нафтно тржиште у БиХ и истакао да се већа прерада у Рафинерији може очекивати наредне године. Литвињенко је нагласио да Рафинерија нема намјеру да производи за складиште и додао да је потребно обезбиједити тржиште, па тек онда повећати производњу.

Рекао је да сирова нафта из Русије без проблема редовно стиже у Рафинерију и да ће тако бити и убудуће.

- Сирова нафта се допрема путем нафтовода Омишај-Брод. Овај начин користиће се све док не буде изграђен нафтовод од Русије преко Србије до Брода, који је у плану да се гради - потврдио је Литвињенко.

Када је ријеч о новом колективном уговору, Литвињенко је навео да је он повољнији од претходног јер подразумијева бољу заштиту на раду, веће плате и остале услове.

- Радници бродске Рафинерије имају повољније социјалне услове и боље су заштићени на раду од радника који су запослени у нафтној индустрији у Русији - рекао је Литвињенко новинарима након потписивања Колективног уговора.

Према његовим ријечима, нови колективни уговор дјело је заједничког рада Синдиката Рафинерије и новог власника ове фирме руске компаније "Зарубежњефт". Он је истакао да је овакав уговор неопходан како би се знало какве обавезе имају радници према послу који обављају, али и какав однос треба да има пословодство према запосленима.

- Он ће бити усаглашаван и побољшаван, али не на штету радника - нагласио је Литвињенко.

Нови колективни уговор примјењиваће се од 1. децембра.

Предсједник Синдиката Рафинерије Данило Броћило задовољан је што је дошло до потписивања овог уговора, који дефинише обавезе радника и послодавца у оквиру закона.
- Новим колективним уговором сигурно ће се побољшати садашње социјално стање запослених - рекао је Броћило.

Испуњене обавезе

Броћило је нагласио да је нови власник Рафинерије, руска компанија "Зарубежњефт" према радницима испунила све обавезе које је преузела приликом потписивања уговора.  Броћило је рекао да је нови колективни уговор први који је потписан у једном од три предузећа Нафтне индустрије РС која је продата руском купцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана