Плате расту, текстилци одлазе

Глас Српске
Плате расту, текстилци одлазе

ПЕКИНГ - Послије прошлогодишњег повећања плата у Кини од око 20 одсто, све више предузећа у текстилној бранши и у индустрији играчака се одлучује да пребаци производњу у Вијетнам, Камбоџу или Бангладеш.

Експерт за кинеско тржиште рада Лиу Каиминг са Института за савремена истраживања из Шенжена каже да је главни разлог за раст плата растући недостатак радне снаге у Кини, преносе агенције.

Недостатак радне снаге посебно је примјетан у сектору са нижим платама, а кинеско руководство активно подстиче раст плата, пише "Дојче веле".

Ово је чак зауставило и дугогодишње измјештање америчких предузећа у Кину.

"Бостонска консултантска група" у децембру је објавила студију под називом "Мејд ин Aмерика, поново" у којем се наводи да америчка индустријска предузећа поново све више производе у Сјеверној Aмерици, јер у Кини због растућих плата нема довољне продуктивности, а насупрот томе у СAД плате се смањују, а продуктивност расте. Ту је још и раст вриједности кинеског јуана у односу на слаби долар.
Хал Сиркин, аутор студије предвиђа да ће трошкови производње у Кини до 2015. године код великог дијела производа само још десет одсто бити мањи него у СAД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана