Плата испод просјека у чак 50 градова

Жељка Кокот
Плата испод просјека у чак 50 градова

Бањалука - Неравномјеран развој Српске довео је до ситуације да разлика између највеће и најниже просјечне плате по општинама достиже чак 660 КМ.

Просјечна нето зарада у првих девет мјесеци у Српској износила је 832 КМ, а већи износ од републичког просјека примили су радници у само 14 од 64 локалне заједнице. Највећа просјечна зарада од 1.146 КМ била је у Угљевику, док су најмање зарађивали Купрешани, којима је мјесечно на рачун стизало 486 марака, подаци су Републичког завода за статистику.

Просјек изнад републичког имају и радници у Станарима, најмлађој општини у Српској, Гацку, Бањалуци, Фочи, Источном Дрвару, Броду, Вишеграду, Зворнику, Источном Мостару, Источном Новом Сарајеву, Рудом, Требињу и Трнову. С друге стране, уз Купрес најнижа примања имају запослени у Доњем Жабару, Језеру, Костајници и Крупи на Уни.

Подаци показују да су највеће плате исплаћиване у општинама које на својој територији имају хидро и термоелектране и које обилују шумским и другим природним потенцијалима који су експлоатисани у великим количинама. То, међутим, представља и проблем, јер је егзистенција великог броја становника појединих општина директно везана за пословање једног привредног субјекта.

Економски аналитичар Горан Радивојац каже да би Српска требало више пажње да посвети развоју пограничних општина дринског слива у којима би, кроз специјалне и паралелне везе са Србијом, заједничким снагама могли отварати пословне субјекте.

- Велики број радника је директно везан за енергетски сектор. Угљевик и Гацко живе од термоелектрана, приједорска регија је рањива у случају посртања "Арселор Митала", Зворник на "Бирач", а Брод на Рафинерију нафте - каже Радивојац.

Предсједник Покрета потрошача РС Драгутин Бошковић каже да 70 одсто становништва Српске живи врло сиромашно, јер је велики број незапослених, радника са ниским примањима и пензионера са износима на чеку од 160 до 300 КМ.

- Може се рећи нешто више од 20 одсто становника Српске преживљава, док добро и луксузно живи само два или три одсто становништва - оцијенио је Бошковић.

ОПШТИНЕ СА НАЈВИШОМ ПРОСЈЕЧНОМ ПЛАТОМ

1.146 Угљевик

1.070 Станари

1.008 Гацко

965    Бањалука

918    Фоча

ОПШТИНЕ СА НАЈНИЖОМ ПРОСЈЕЧНОМ ПЛАТОМ

486    Купрес

523    Доњи Жабар

568    Језеро

475    Костајница

614    Крупа на Уни

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана