Плата 2.000 евра, али нико неће да буде пастир

GS
Foto: Facebook

МАДРИД - У Шпанији, највећем произвођачу јагњетине у Европској унији, драстично пада производња тог меса због недостатка пастира, смањене конзумације меса и недовољне исплативости бављења овчарством.

Производња је лани била 41 посто мања у односу на 2007. годину, што је податак тамошњег удружења произвођача "Pastores Grupo Cooperativo".

"Пастирима и селима пријети изумирање",  каже фармер и предсједник тог удружења, Фран Сантолариа.

"Али, ми желимо да одбранимо и сачувамо овај сектор, стар више од 1.000 година", додаје за Хину.

"Pastores Grupo Cooperativo"." окупља 800 пастира из 400 села покрајине Арагон на сјевероистоку Шпаније, пише Пословни дневник.

У тој регији, наиме, настане 10 посто укупног меса произведеног у Шпанији.

У ресторанима градова попут Сарагосе и Хуеске, гостима се нуди мека јагњетина специфичног мириса Тернасцо де Арагон, која се сматра специјалитетом широм ове европске земље.

Локални пастир Антонио Енфедаке (61) узгаја животиње од када зна за себе, а конкретно овцама и њиховим младунцима почео је да се бави 1980. године, уочи уласка Шпаније у ЕУ, када се том сектору прогнозирала свеијтла будућност.

Антонио, којем у чувању 3.000 оваца помажу двојица синова, сада не успјева да пронађе раднике, иако им нуди месечну нето плату од 2.000 евра. На тржишту, једноставно, нема расположивих пастира.

"Није то само шетња с овцама. Потребно је знање о њима, о лијековима и храни", каже овај фармер.

Ипак, оно што је многима вjероватно мана, јесте чињеница да пастири немају годишњи одмор нити празнике, а раде по 14 сати дневно, док по пашњацима шиба хладни вjетар.

И сам Антонио каже: "Не знам да ли ме деца уопште познају", алудирајући на друге изостанке из куће због испаше. Пастирима је понекад тешко и да пронађу девојку, а касније супругу, преноси Телеграф Бизнис.

Ипак, Антонијев млађи син (23), који носи исто име, прихватио се тог занимања за које каже да се посао "не може научити унутар једне године".

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана