Планирано задужење до 100 милиона КМ

Марина Чигоја
Планирано задужење до 100 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Влада Републике Српске усвојила је прошле седмице одлуке о дугорочном задуживању Српске емисијом обвезница и краткорочном задуживању емисијом трезорских записа, а максимална могућност задужења је 100 милиона марака.

Ове одлуке упућене су у даљу процедуру у Народној скупштини Републике Српске.

У Министарству финансија РС рекли су "Гласу Српске" да се према Одлуци о дугорочном задуживању Српске емисијом обвезница, РС може задужити максимално до 30 милиона КМ.

- Рок доспијећа је до десет година, а отплаћиваће се једнократно по доспијећу хартије - нагласили су у Министарству.

Додали су да ће се емисија дугорочних хартија од вриједности вршити ради обезбјеђења средстава, у складу са буџетом Републике Српске за 2012. годину.

Према Одлуци о краткорочном задуживању РС емисијом трезорских записа, Српска се у овој години може задужити до максималних 70 милиона марака.

- Рок доспијећа може да буде најдуже до годину - казали су у Министарству.

Додали су да је емисија краткорочних хартија од вриједности, односно трезорских записа планирана у складу са буџетом РС за 2012. годину.

Република Српска извршила је половином маја прошле године прву аукцију трезорских записа, која је била и прва аукција трезорских записа у БиХ. РС је у току прошле године емитовала четири аукције трезорских записа.

Трезорски записи на првој аукцији продати су за 36 милиона КМ, на другој за 27,6 милиона, на трећој за 15,2 милиона, док су на четвртој аукцији записи продати за 9,8 милиона КМ.

Одлука

Народна скупштина РС усвојила је крајем септембра прошле године одлуку о дугорочном задужењу Српске до 120 милиона марака емисијом обвезница ради финансирања буџетског дефицита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана