Планирана производња од 30 милиона марака

Ратомир Мијановић
Планирана производња од 30 милиона марака

ТРЕБИЊЕ - Предузеће "Свислајон" Индустрија алата Требиње, највећи извозник РС на тржиште западне Европе, и поред свјетске економске кризе, у ову годину улази спремно да се суочи са проблемима који га очекују.

- Бизнис план већи је за 15 одсто и за ову годину предвиђена је производња од 30 милиона марака, што је за четири милиона више у односу на остварену производњу   у 2008. години - каже директор Индустрије алата Богдан Голић.

Додао је да није задовољан оствареним резултатима у 2008. години.

- Лани су нас притискали бројни проблеми, као што су обуставе рада и штрајк. Након тих проблема, услиједила је стабилизација у производњи и продаји, па су резултати били нешто бољи него у првом полугодишту. Међутим, и у новембру и децембру, имали смо проблема са тржиштем усљед глобалне кризе - истакао је Голић.

Истакао је да су смањене наруyбе и појаснио да производи Индустрије алата иду у ауто и машинску индустрију у земље западне Европе, а та грана привреде је и највише погођена кризом. Више од 90 одсто својих производа "Свислајон" пласира у иностранство. Од тога 50 одсто иде у Њемачку, а значајни инопартнери овог колектива су у Сједињеним Aмеричким Државама, Шпанији, Италији…

Када је ријеч о опремљености предузећа, директор Индустрије алата рекао је да су се приватизацијом ријешили бројни проблеми и исплаћена је главнина обавеза и дуговања, па је мало средстава, око два милиона евра, остало за улагање у нову опрему.

- Ова средства су недовољна, пошто је опрема стара и дотрајала, али ће се ваљда и тај проблем ријешити, пошто су тренутно велика издвајања за одржавање постојеће опреме - нагласио је Голић.

Додао је да ће, иако је било предвиђено да фабрика запосли 120 радника, углавном у производњи, тај број највјероватније, бити нешто мањи.

Према Голићевим ријечима, у години која је испред  нас не очекује се значајнији пад потражње  производа Индустрије алата Требиње на европском тржишту,  али пошто се у Aмерици затварају фабрике машинске индустрије и долази до отпуштања радника, постоји могућност да ће на овом тржишту бити смањено интересовање за  производе  требињске фабрике, иако су увјеравања купаца сада  другачија.

- И поред тога, надамо се позитивном финансијском резултату у 2009. години - навео је Голић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана