Планирана мања производња струје

Марина Чигоја
Планирана мања производња струје

БAЊAЛУКA - Енергетским билансом РС за 2012. годину планирано је да у Српској ове године буде произведено укупно 5.457 гигават-часова електричне енергије, што је за 2,32 одсто или 129 гигават-часова мање у односу на ребалансом планирану производњу за 2011. годину.

Наводи се ово у приједлогу енергетског биланса РС за 2012. годину који се налази на дневном реду Народне скупштине РС заказане за 7. фебруар.

- Разлог за то је мања производња у термоелектранама због планираних дужих застоја - наводи се у приједлогу биланса.

У укупно билансираној производњи струје хидроелектране учествују са 2.360 гигават-часова или 43,25 одсто, а термоелектране са 3.097 гигават-часова или 56,75 одсто.

Укупна потрошња са билансираним дистрибутивним губицима за 2012. годину планирана је у износу од 3.667 гигават-часова, што је за 1,29 одсто више у односу на билансирану потрошњу за 2011. годину.

- За покривање дистрибутивних губитака билансом за 2012. годину планирано је 458 гигават-часова или 13,03 одсто од бруто дистрибутивне потрошње - наводи се билансу.

Додаје се да је прошле године тренд опадања губитака прекинут, што је забрињавајуће и ствара нове изазове за електродистрибуције.

- Дистрибутивни губици су код неких предузећа повећани, што указује на недосљедност и несистематичност у примјени мјера за смањење губитака, нарочито комерцијалних, за које нису потребна велика средства, него предузимање адекватних организационих, техничких и регулативних мјера. Остварење губитака за првих десет мјесеци 2011. године показује да ће се тренд опадања дистрибутивних губитака поново наставити - наводи се у билансу.

Билансни вишак

У билансу се наводи да ће из домаћих капацитета бити обезбијеђене потребе свих потрошача електричне енергије у Републици Српској и Брчком, те ће РС ове године створити и билансни вишак од 1.389 гигават-часова.

- За разлику од готово свих земаља у ближем окружењу, Република Српска располаже билансним вишком електричне енергије који се креће од 20 до 30 одсто укупне производње на годишњем нивоу - наводи се у билансу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана