Планиран раст БДП од два одсто у 2010.

Марина Чигоја
Планиран раст БДП од два одсто у 2010.

БAЊA ЛУКA - Економска политика Владе РС у 2010. години предвиђа раст бруто друштвеног производа од два одсто, одржавање раста индустријске производње од шест одсто, стимулацију извоза као и задржавање јавне потрошње у садашњим оквирима.

Рекао је ово јуче предсједник Владе РС Милорад Додик на јавној расправи о документу "Економска политика за 2010. годину" у Привредној комори РС. Додик је рекао да ће сљедећа година бити година стабилизације и да ова политика треба да онемогући негативне утицаје свјетске економске кризе на РС.

- Економска политика је концентрисана на то да се одржи запосленост и да домаћи потенцијал буде упослен. Навели смо пројекте за које смо обезбиједили 1,9 милијарди марака, чија ће реализација започети у идућој години што представља повећање инвестиција за три одсто - истакао је Додик.

Он је рекао да су, уз одређена побољшања која су јуче предложена, привредници, па и Синдикат подржали Економску политику.

- Њихови приједлози односе се на то да се свака три мјесеца одржава сједница Владе РС посвећена стању у привреди, а у парламенту РС два пута годишње. Поред тога, предложили су и формирање фонда солидарности између привреде и Владе који би требало да буде усмјерен ка томе да помогне предузећима која, због свјетске економске кризе, застану у реализацији својих послова - казао је Додик.

Додао је да је у протеклом периоду проведен значајан број мјера за сузбијање кризе, те да су те мјере биле разлог што је РС у овој години била у релативно доброј ситуацији.

- У одређеној мјери одбранили смо се од негативних посљедица кризе, иако оне постоје и видљиве су, прије свега у погледу запошљавања - нагласио је Додик.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић рекао је да су привредници, уз одређене сугестије, подржали мјере Владе.

- Предложили смо измјене законске регулативе, промјене Правилника о подстицајима и повећање ефикасности рада судова. Ова економска политика је реална ако се искористе све могућности и ако се ресурси којима располажемо ставе у функцију, првенствено прерађивачке индустрије која запошљава највећи број радника - нагласио је Ђурић.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да је отпуштање радника и смањење плата недопустиво, те да је услов за то досљедна примјена Економске политике, реализација подстицаја и формирање гарантног фонда.

У Бањој Луци је синоћ одржана и сједница Економског форума РС на којој је разматрана Економска политика РС за 2010. годину.

Пензије

Милорад Додик је рекао да је Економском политиком предвиђено и очување плата и пензија.

- Имајући у виду чињеницу да се број пензионера значајно повећао, то ће бити веома тешко и заиста морамо да видимо на који начин ћемо извршити реформу. Ипак, одлучни смо да у идућој години задржимо пензије на садашњем нивоу - нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана