Плаћање рачуна из фотеље

Цвија Мркоњић
Плаћање рачуна из фотеље

Бањалука - Електронско банкарство све је популарније међу становницима, јер умјесто чекања у дугим редовима испред шалтера трансакције могу обавити много брже у удобности свог дома или из било којег краја свијета.

У банкама кажу да грађани који имају отворен рачун могу сигурно, једноставно и брзо да плате рачуне, пребацују новац са трансакционог на штедни рачун, врше девизна плаћања, купопродају девиза, контролишу стање рачуна и обаве друге услуге са било које локације у земљи и свијету.

- Око 4.500 наших клијената користи услугу "Хипо нет" која им омогућава плаћање рачуна од куће, са радног мјеста, из кафеа или било ког другог мјеста које има интернет везу - рекао је портпарол Хипо Алпе Адрија банке Бањалука Ненад Бадњар.

Осим што грађанима штеди вријеме, Бадњар истиче да је плаћање путем е-банкарства у просјеку јефтиније до 50 одсто у односу на плаћање на шалтеру банке.

- Пренос средстава са једног на други рачун физичког лица, отворен у нашој банци, је бесплатан. Мјесечна накнада за услугу е-банкарства износи двије марке - казао је Бадњар.

У НЛБ Развојној банци су такође казали да је примјетан раст броја корисника електронског банкарства, али и SMS сервиса за плаћање рачуна.

- Корисници су препознали једноставност и брзину ових услуга, иако и даље неке трансакције више воле да обављају на шалтеру - рекла је стручни сарадник за организационо-административне послове управе Татјана Босић.

Додала је да је Е-Click услуга НЛБ Развојне банке доступна 24 часа дневно. У овој банци трансакције унутрашњег промета путем интернета су такође 50 одсто ниже.

Електронско банкарство је посебно популарно међу младима и пословним људима, док су старије особе и даље вјерне шалтеру.

Мирослав из Приједора каже да често плаћа рачуне путем интернета.

- На тај начин не губим слободно вријеме, које ми је драгоцјено, на стајање у редовима - каже Мирослав.

Јованка из Бањалуке истиче да не користи ове услуге, јер је већ у позним годинама и не познаје рад на рачунару.

- Вољела бих да смо ову могућност имали прије 20 година када сам журила с посла како бих стигла да платим режије - рекла је Јованка.

Регистрација

У НЛБ Развојној банци и Хипо Алпе Адрија банци су казали да клијенти који желе услугу електронског банкарства треба да имају отворен трансакциони рачун у банци, те да поднесу захтјев за коришћење ове услуге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана