Плаћање рачуна из фотеље све популарније

Сања Јокић
Плаћање рачуна из фотеље све популарније

БAЊAЛУКA - Уштеда времена, избјегавање заморне папирологије, брз и безбједан приступ рачуну без обзира на радно вријеме, само су неке од предности електронског банкарства које постаје све популарнија услуга у банкама широм Српске.

Услуга електронског банкарства разликује се мање-више од банке до банке, али у суштини подразумијева онлајн увид у стање на рачуну, картицама и по кредиту, као и другим типовима задужења.

- На овај начин омогућава се онлајн увид у промет рачуна, пренос новца на рачунима у оквиру банке и ван банке, онлајн плаћање рачуна, рате кредита, покривање минуса на текућем рачуну, куповина и продаја девиза уз минималне накнаде - истакао је руководилац Сектора за банкарство Удружења економиста РС "SWOT" Марко Ђого.

Он је додао да је "мана" електронског банкарства то што се на тај начин не може подићи готовина.

Портпарол НЛБ Развојне банке у Бањалуци Љиљана Божић нагласила је да популарни е-банкинг постаје све траженија опција међу клијентелом, јер се тако без дугог стајања у редовима могу платити рачуни, на примјер за воду или струју.

- Безбједност плаћања и комуникације је обезбијеђена дигиталним сертификатом и PIN-ом, које додјељујемо кориснику, а који се користе за потписивање трансакција и порука које се шаљу банци. За коришћење електронског банкарства мјесечно наплаћујемо накнаду од једне марке - појаснила је Божићева.

У Уникредит банци казали су да је за ову услугу у већини случајева заинтересована млађа популација која је упозната са многобројним предностима ове савремене банкарске опције.

- Мјесечна накнада за електронско банкарство износи 3,5 КМ, а за безбједан приступ налогу потребно је имати лозинку и такозвани "токен" - рекли су у овој банци.

У Хипо Aлпе Aдрија банци су казали да мјесечна "чланарина" власника рачуна износи двије марке.
-  Плаћање  унутар  банке  кошта  0,5 КМ по трансакцији, плаћање са рачуна клијенту  друге  банке  до  500  КМ кошта 0,75 марака по трансакцији, док се хитни  налози  према рачунима  других  банака,  када клијент жели да му се
трансакција одмах изврши,  наплаћују четири марке по трансакцији - истакли су у овој банци.

Додали су да су на крају 2011. године имали 3.564 корисника интернет банкарства, што представља повећање од 17 одсто у односу на годину раније.

Безбједност

Електронско банкарство се посљедњих година доста развило, поготово када је у питању безбједност. Софистицирано шифровање уз коришћење разних уређаја (дигитални сертификат, мини CD, смарт картице...) обезбјеђује безбједност и приватност података, што је први и кључни услов за коришћење е-банкинга. Коришћење уређаја за безбједност трансакција у већини банака је бесплатно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана