Плаћање ПДВ-а одгодити за 15 дана

Марина Чигоја
Плаћање ПДВ-а одгодити за 15 дана

Бањалука - Растућа неликвидност предузећа у РС и БиХ могла би се ублажити пролонгирањем обавезе плаћања ПДВ-а за десет до 15 дана, тврде привредници.

Они траже од представника власти у БиХ да размотре ту опцију и да на тај начин барем мало растерете привреду. 

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић каже да се опште стање неликвидности привреде из године у годину повећава и да је неопходно изнаћи неке мјере како би се стање колико-толико поправило.

- Све више предузећа долази у позицију да не може на вријеме измиривати своје обавезе, да су им рачуни блокирани и да нису у стању да плаћају ни ПДВ, а један од разлога за то је и што нису могли да наплате своја потраживања - рекао је Ћорић.

Он је нагласио да би се ПДВ пријава врло лако могла помјерити са 10. на 20. или 25. у мјесецу, како би се у тих 15 дана дала могућност привредницима да прикупе новац.

- С друге стране, требало би радити на томе да се колико је могуће смањи рок за враћање ПДВ-а. Сматрам да није нереално да се то уради, а заиста би имало велики значај за привреднике - нагласио је Ћорић.

Он је истакао да комунална предузећа морају да испоставе рачуне до 10. у мјесецу, плате ПДВ, а да је питање када ће они своја потраживања да наплате.

Предсједник Извршног одбора Удружења кожа, текстил, обућа у Привредној комори РС Радован Пазуревић каже да је стање у привреди веома лоше и да би свака мјера била веома значајна.

- Пролонгирање рока плаћања ПДВ-а, односно његов бржи поврат, довео би до бржег обрта капитала  и сигурно је да би то дало одређене позитивне ефекте, јер скоро све фирме у РС кубуре са средствима. То би био веома коректан потез, јер на неки начин ми сви помажемо држави, а она кочи тамо гдје би могла мало да помогне нама - нагласио је Пазуревић.

У Асоцијацији послодаваца БиХ истичу да је послодавцима у Европи омогућено да плаћају ПДВ чак до 45 дана послије издавања фактуре, због чега сматрају да би се и у БиХ у вријеме економске кризе привредници на овај начин требало да растерете, а при томе ни земља не би остала ускраћена за своје приходе.

- Асоцијација послодаваца БиХ такву погодност већ дуго тражи. Нелогично је да у моменту када се фактурише производ, а не зна се када ћете то наплатити, морате одмах платити ПДВ. Тако се угрожава текућа ликвидност сваке фирме - истичу у Асоцијацији послодаваца.

Потраживања

Према подацима Привредне коморе РС, краткорочна потраживања предузећа у РС на крају 2011. године износила су 3,961 милијарди КМ и у односу на 2010. годину повећана су за око 240 милиона марака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана