Плаћање дугога услов за нови уговор

Марина Чигоја
Плаћање дугога услов за нови уговор

Бањалука - Уговори о испоруци шумских сортимената за 2013. са дрвопрерађивачима у РС требало би да буду потписани до краја ове године и то само са произвођачима који немају неизмирених обавеза према “Шумама РС”.

В.д. директора “Шума РС” Јаков Галић рекао је “Гласу Српске” да су “Шуме” први пут на вријеме направиле финансијско-производни план и приједлог расподјеле сортимената великим дрвопрерађивачима. Он је истакао да је приједлог сачињен реално и на бази испорука које су имали претходних година.

Галић је истакао да са дрвопрерађивачима који нису на вријеме измирили обавезе неће бити потписани нови уговори док не изврше своје обавезе.

- Доспјела а ненаплаћена потраживања великих дрвопрерађивача премашила су осам милиона марака. Ради се о дуговима који су углавном настали у овој години и који су наплативи. Са онима на које се ова дуговања односе неће бити склапани уговори док дугови не буду измирени - нагласио је Галић и додао да “Шуме РС” имају и 41 милион КМ утужених потраживања, односно потраживања чија се наплата тражи на суду. 

Говорећи о испорукама у овој години, Галић је истакао да уговоре није било могуће испоштовати, јер су уговорене количине биле два пута веће од производње овог предузећа.

- Покушавало се удовољавати свачијим жељама не водећи рачуна о томе да ли те количине могу да се произведу. Наш основни приједлог за идућу годину биће да, ако се некоме повећа испорука, некоме другом мора да се смањи и то на начин да Влада РС одлучи коме ће се смањити - нагласио је Галић.

Секретар Удружења прераде дрвета у Привредној комори РС Лазо Шиник каже да је од 500 купаца “Шума РС” њих око 115 ван РС, што не би смјело да се дешава у идућем периоду.

- “Шуме” су често плаћале услуге извођења радова шумским сортиментима, што је био један од начина одливања трупаца из РС, због чега је Влада обавезала “Шуме” да своје обавезе према тим извођачима измирују у новчаном, а не у натуралном облику - казао је Шиник.

Дрвопрерада је један од ријетких сектора у РС који остварује суфицит, а према подацима Привредне коморе РС у првих девет мјесеци ове године РС је у области дрвопрераде остварила извоз вриједан 220 милиона КМ, док је укупан увоз скоро четири пута мањи и износио је 59 милиона КМ. Вриједност извезеног намјештаја износила је око 89 милиона, док је око 130 милиона извезено производа од дрвета.

Производи дрвне индустрије РС највише се пласирају на тржиште Њемачке, Хрватске, Италије, Холандије Србије, СAД и Чешке.

Централна стоваришта

Централна стоваришта постоје само у три газдинства, од којих су два на подручју сарајевско-романијске регије - у Сокоцу и Хан Пијеску, а романијски дрвопрерађивачи тврде да су због тога у неравноправном положају у односу на остала предузећа јер купују балване по вишој цијени.

-  Обловина коју ми купујемо на централном стоваришту је скупља за 12 марака по метру кубном. То знатно повећава наше трошкове производње - рекао је власник предузећа “Чајевић-комерц” Радивоје Чајевић на јучерашњем састанку са Јаковом Галићем у Сокоцу, којем је присуствовало тридесетак дрвопрерађивача из ове општине.

Галић је рекао да централна стоваришта треба увести у свим шумским газдинствима или укинути и ова три, али да је то у надлежности ресорног министарства.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана