Пјер Оливијер Бекерс: Желимо да будемо лидер у малопродаји прехране

Тања Шикањић
Пјер Оливијер Бекерс: Желимо да будемо лидер у малопродаји прехране

Куповина “Делта макси групе” је изврсна прилика за учвршћивање позиције “Делез групе” у југоисточној Европи, гдје желимо да постанемо лидер у малопродаји прехрамбених производа.

Рекао је то у интервјуу “Гласу Српске” Пјер Оливијер Бекерс предсједник “Делез групе”, компаније која је недавно за 932,5 милиона евра од “Делта холдинга” купила “Делта макси групу”. Додао је да су више од 50 одсто добављача у земљама у којима је “Делез група” присутна, локални.

- Они чији се производи покажу квалитетним, добиће прилику за партнерски однос са “Делез групом” и моћи ће да продају своје производе у земљама у којима група дјелује - истакао је Бекерс.

* ГЛAС: Као нови власникДелта макси групе, да ли планирате било какве промјене у пословном управљањуМакси трговачких центара у РС?

БЕКЕРС: Послије завршетка процеса преноса власништва, у идућим мјесецима одредићемо правац нашег дјеловања. Наша стратегија је стратегија раста. Фокусирани смо на врсту будуће понуде нашим муштеријама. Комбинација величине наше групе, стручности и знања дјелује у свим земљама у којима смо присутни, а то желимо да постигнемо и у земљама у којима дјелује “Делта макси”.

* ГЛAС: Имате ли у плану повећање броја радника уМакси тржним центрима у Српској?

БЕКЕРС: “Делта макси”, чак и као самостална компанија, има чврсте планове за развој. Поменули смо да је “Делез група” фокусирана на развој, нарочито у областима попут југоисточне Европе, у које имамо пуно повјерења. Ове године уложићемо око 900 милиона евра у нове продајне објекте и развој, у постојеће огранке “Делез групе” широм свијета, али ту није урачуната “Делта макси група”. Готово исти износ новца смо дали за куповину “Максија”.

* ГЛAС: Бивши власници групације коју сте купили нагласили су да поменута трансакција представља почетак нове фазе растаДелта макси групе”. У ком правцу ће ићи тај развој?

БЕКЕРС: Стратегија “пробоја на тржиште” коју је примјењивала “Делта макси група” компатибилна је са стратегијом “Делез групе”. Обје групе користе комбиновану стратегију уз коришћење локалних брендова. “Делта макси група” је изврсна прилика за учвршћивање наше позиције у југоисточној Европи да бисмо постали лидер у малопродаји прехрамбених производа у том подручју. “Делез група” већ је присутна у југоисточној Европи, односно у Грчкој и Румунији.

* ГЛAС: Најавили сте повећање асортимана робе уМакси малопродајним објектима. Да ли то значи да можемо очекивати већи асортиман робе поријеклом из Белгије?

БЕКЕРС: Желимо да будемо присутни у малопродаји у сваком маркету. Више од 50 одсто добављача у земљама у којима смо присутни су локални. Они чији се производи покажу квалитетним, добиће прилику за партнерски однос са “Делез групом” и моћи ће да продају своје производе у земљама у којима група дјелује. Иако је још рано говорити о појединостима, могуће је да ће бити шансе за улазак производа који се већ продају на тржиштима Грчке, Румуније и Белгије. Настојимо да понудимо асортиман производа који је најприхватљивији за локалне купце.

* ГЛAС: КуповиномДелта макси групе”, преузели сте и нето дуг од 300 милиона евра. Да ли би измирење дуга могло имати утицај на пословањеДелта макси групе”?

БЕКЕРС: Ријеч је о нето финансијском дугу, а то значи финансијски дуг умањен за расположиву количину новца у готовини. У то није укључен комерцијални дуг. Наравно, такође смо узели у обзир и исплате нашим добављачима, јер су оне уврштене и у биланс “Делта макси групе”. Нето дуговања од 300 милиона евра неће имати утицаја на пословање “Делта максија”, јер смо увјерени да ћемо уз финансијску снагу “Делез групе” репрограмирати тај дуг уз мање трошкове.

Инвестиције

* ГЛAС: Да лиДелез групапланира инвестиције у Српску?

БЕКЕРС: “Делта макси” је присутан у Србији, БиХ, Бугарској, Aлбанији и Црној Гори. Проширићемо нашу мрежу гдје год пословне могућности буду дозвољавале. Ипак, прерано је у овом тренутку износити појединости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана