Пиварска индустрија у тешкој ситуацији

Aгенције
Пиварска индустрија у тешкој ситуацији

Сарајево - У БиХ је у девет мјесеци ове године увезено пива у вриједности од 104 милиона КМ, а извезено у вриједности од 2,9 милиона КМ, што показује да је пиварска индустрија у БиХ у веома тешкој ситуацији - рекао је данас предсједник Групације произвођача пива у БиХ при Спољнотрговинској комори /СТК/ БиХ Един Ибрахимпашић.Он је рекао да су капацитети са којима раде пивари у БиХ на граници рентабилности и да велики број њих послује са губитком и отпушта раднике.

Ибрахимпашић, који је и директор Бихаћке пиваре, нагласио је да су пивари Министарству спољне трговине и економских односа БиХ упутили иницијативу за заштиту домаће производње, у смислу пролонгирања укидања царина за пиво које долази из ЕУ. Он је навео да царина за пиво тренутно износи шест одсто, да би наредне године требала бити три одсто, а да би 2014. године требала бити укинута.

"Када се потписивао Споразум о приступању БиХ ЕУ, 2014. година узета је као почетак уласка БиХ, до када је и предвиђено постепено укидање царина. Данас је БиХ даље од ЕУ него што је то била 2006. године, тако да постоји разлог да се ми заштитимо", рекао је Ибрахимпашић новинарима, након сједнице Групације произвођача пива у БиХ.

Он је поздравио иницијативу ресорног министарства за усклађивање законодавства БиХ са законодавством ЕУ у овој области.

Директор Сектора привреде у СТК БиХ Здравко Маринковић појаснио је да је ресорно министарство упутило иницијативу Савјету министара БиХ која се односи на измјену и допуну Закона о акцизама, којом ће се покушати пиварска индустрија БиХ довести у равноправни положај са регионалним, односно европским пиварским индустријама.

"Произвођачи пива у БиХ плаћаће диференцирану стопу акцизе у односу на количину произведеног пива у току године", рекао је Маринковић и додао да то подразумијева да ће постојати праг од 400.000 хектолитара годишње, а свака пивара у БиХ која пређе тај праг, плаћаће акцизу по стопи од 35 КМ по хектолитру, а све остале пиваре испод тог прага плаћаће акцизу по стопи од 20 КМ по произведеном хектолитру.

Он је нагласио да се то односи на произведено пиво, без обзира да ли се ради о пиву произведеном у БиХ или било гдје у свијету, односно односи се на пиво које се конзумира у БиХ.

Маринковић је подсјетио да је пиварска индустрија у БиХ прошле године забиљежила губитак од пет милиона КМ, те да ради са капацитетом до 33 одсто, а прошлогодишњи увоз пива у БиХ је био енорман и износио је око 136 милиона КМ.

"Када је ријеч о увозу пива за првих девет мјесеци ове године, имамо три земље које нас на неки начин окупирају, а то су Хрватска са 40 милиона КМ, Србија 55 милиона КМ, Словенија око 4,5 милиона КМ, а остало се односи на друге земље", рекао је Маринковић.

Он сматра да је наступ пиварских индустрија из наведених земаља у БиХ снажан и да покушавају регионално поклопити тржиште, додавши да иницијатива ресорног министарства представља помоћ домаћој привреди да буде конкурентна и равноправна са осталим пиварским кућама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана