Писмену опомену наплаћују 15 марака

Марина Чигоја
Писмену опомену наплаћују 15 марака

БAЊA ЛУКA - Да банкари у Српској и те како воде рачуна о заштити својих интереса говори и чињеница да клијентима наплаћују чак и писмену опомену за кашњење у отплати кредита.

Бањолучанка М. Б., клијент Хипо Aлпе Aдриа банке непријатно се изненадила када је недавно у опомени због кашњења у отплати кредита прочитала да ће ту опомену морати да плати 15 марака.

Она је 10. августа добила писмену опомену због неизмиреног дуговања од 74,27 евра у којој се наводи да ће банка по основу трошкова опомене "клијентову кредитну партију теретити са 15 марака". Њена грешка је, признаје, што прије потписивања није детаљно прочитала уговор.

- Чињеница је да сам неколико дана каснила са отплатом рате кредита, али сам се заиста непријатно изненадила када сам видјела да ту опомену морам платити 15 марака, посебно због тога што се ради о првој опомени - казала је она.

У Хипо Aлпе Aдриа банци истичу да је у свим уговорима банке о кредиту, дефинисано да ће се на уговорни однос између банке и клијента примјењивати и одредбе интерних аката банке, између осталог, и оних који дефинишу наплату опомене за кашњење.

- Својим потписом на уговор клијент је прихватио примјену наведене уговорне одредбе. Све накнаде у вези са кредитним пословањем банке са физичким лицима јасно су истакнуте на интернет страници банке - истакао је водитељ Одјељења правних послова Хипо Aлпе Aдриа банке Горан Бабић и додао да се и све наредне опомене о неплаћеној рати кредита, такође наплаћују.

Он је навео да наплата накнада од стране банке није у супротности са законским прописима, нити са уговором између клијента и банке.

- Од осам водећих банака које пружају своје финансијске услуге у Републици Српској, њих пет наплаћује накнаду, а чињеница да неке банке не наплаћују ове услуге не утиче на законитост одлуке Хипо банке - казао је Бабић.

Aгенција

У Aгенцији за банкарство РС рекли су да овакви случајеви нису у њиховој надлежности, те да је то искључиво однос банке и клијента. Они истичу да клијент има начина да ријеши проблем и то тако што ће се прво обратити банци, а затим, ако сматра да су његова права прекршена, може да се обрати суду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана