Пионир и Краш међу 100 највећих кондитора у свијету

Агенције
Пионир и Краш међу 100 највећих кондитора у свијету

Трој - Двије кондиторске компаније из региона, српски "Пионир" и хрватски "Краш", нашле су се међу 100 највећих произвођача слаткиша на свијету, према ранг листи америчког магазина Кенди Индастри.

Америчка компанија "Марс", која производи чоколадице "сникерс", "марс", "баунти"  и "твикс", највећи је свјетски произвођач кондиторских производа, са годишњим приходом од 17,64 милијарди долара, показује истраживање објављено у специјалном издању Кенди Индастрија.

На другом мјесту је, како преноси регионални портал Капитал, америчка компанија "Монделез Интернешнел", некадашњи "Крафт Фудс", која у свом асортиману, између осталог, има "милку", а остварује приход од 15 милијарди долара. Поред "милке", Монделез је познат и по брендовима "орео" и "тоблероне". Компанија је промијенила име прије двије године, а ново име је састављено од двије ријечи - монде (свијет) и делез (укусно).

Швајцарска компанија "Нестле", с годишњим приходом од 11,76 милијарди долара је на трећем мјесту ове листе.

Међу водећих 100 кондиторских компанија, према овом магазину, налазе се и јапански "Меији" (11,74 милијарде долара), италијански "Ferrero" (10,9 милијарди долара), амерички "Hershey.s" (7,04 милијарде долара), аргентински "Arcor" (3,7 милијарди долара), италијанско-холандска компанија "Peffeti" (3,3 милијарде долара), њемачки "Харибо" (3,2 милијарде долара) и швајцарски "Линдт" (3,15 милијарди долара).

У друштву 100 највећих "слатких кућа" су и хрватски "Краш" чији су најпознати производи "бајадера", чоколадице "животињско царство", "бронхи" и "кики" бомбоне... С приходима од 163 милиона долара од продаје годишње "Краш" је заузео 79. мjесто.

На 86. мјесту је српски "Пионир", најпознатији по медењацима "медено срце", који годишње од продаје слаткиша остварује приход од 140 милиона долара.

На посљедњем мјесту листе је аустралијска компанија "Darell Lea ", с приходима нешто изнад 100 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана