“Пежо Ситроен” у губитку од 819 милиона евра

Агенције
“Пежо Ситроен” у губитку од 819 милиона евра

Париз - Европска економска криза донијела је губитак од 819 милиона евра француском произвођачу аутомобила “ПСА Пежо Ситроен”, у вријеме када компанија планира отпуштање 8.000 радника, чему се оштро противи Влада у Паризу, преносе агенције.

Компанија која производи двије трећине аутомобила у Француској погођена је рецесијом која је захватила многа европска тржишта. Акције ове фирме изгубиле су половину вриједности од марта.

Предсједник “Пежоа” Флип Варан рекао је новинарима да план о отпуштању радника није коначан и да још трају преговори са синдикатима.

Влада инсистира на очувању свих радних мјеста и нуди подстицаје фирмама које инвестирају у зелене технологије.

Варан је рекао да “Пежо” разматра могућност да се очувају барем нека радна мјеста у фабрици “Олнај”, недалеко од Париза, коју је првобитно намјеравао да затвори.

Америчка агенција за кредитне рејтинге “Фич” јуче је снизила статус овог француског произвођача аутомобила са ББ+ на ББ и позориола да је могућ и даљи пад.

“Пежо” је у истом периоду прошле године остварио профит ид 805 милиона евра.

Компанија не очекује да ће потражња за аутомобилима порасти у Европи у скорије вријеме и прогнозира да ће комплетно тржиште ове године ослабити за осам процената.

“Пежо” је раније овог мјесеца најавио затварање једне фабрике у Француској и отпуштање укупно 8.000 радника како би до 2015. године уштедио 2,5 милијарди евра.

Милијарда евра од тог износа биће уштеђена захваљујући склапању савеза са америчким “Џенерал моторсом” и смањењу трошкова развоја и производње нових модела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана