Пежо разматра укидање 10.000 радних мјеста

Танјуг
Пежо разматра укидање 10.000 радних мјеста

Париз - Посрнули француски аутомобилски гигант “ПСА Пежо Ситроен” би могао укинити до 10.000 радних мјеста, у оквиру својих настојања да смањи оперативне трошкове, изјавио је данас један званичник синдиката.

Лидер радничког синдиката “Форс Уврије” је рекао да ће руководство “Пежоа” предложити укидање од 8.000 до 10.000 радних мјеста кроз комбинацију прерасподјеле запослених, њиховог добровољног одласка и присилног отпуштања, преноси агенција АFP.

Лидери других радничких синдиката те компаније нису потврдили ту цифру, наводећи да никакве бројке нису биле поменуте на посљедњем састанку са руководством.

Компанија “Пежо” би нове мјере за смањење трошкова требало да представи на ванредном састанку са синдикатима 12. јула.

Присутне су такође спекулације да би “Пежо” могао затворити своју историјску фабрику у сјеверном предграђу Париза, која запошљава око 3.300 људи.

“Пежо” је већ планирао да ове године скреше радну снагу за 4.000 радника, у покушају да смањи прекомјерну производњу услијед великог успоравања продаје аутомобила у Европи као посљедице дужничке кризе у еврозони.

Продаја нових аутомобила у Француској је за првих пет мјесеци ове године умањена за 17,2 одсто.

“Пежо” је у фебруару склопио глобалну алијансу са америчким произвођачем аутомобила “Џенерал моторсом”, ради смањења трошкова обје компаније и повећања њихове конкурентности у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана