Пежо и Ситроен у преговорима са GM-ом о партнерству

Агенције
Пежо и Ситроен у преговорима са GM-ом о партнерству

ПАРИЗ - Амерички произвођач аутомобила “Џенерал моторс” у преговорима је са водећом француском аутомобилском компанијом “Пежо Ситроен” (PSA) о могућем партнерству.

GM је саопштила само да се ради о рутинским разговорима са другим компанијама на тржишту, док је “Пежо” саопштио да су разматрани “пројекти могуће сарадње и удруживања” који су у складу са стратегијом “глобализације и унапредјења перформарнси”.

Иако су обе компаније биле врло штуре у саопштењима, потенцијална сарадња могла би да угрози партнерство PSA са немачким BMW AG, Митсубишијем и Тојотом.

Да је разговора било, потврдио је и француски министар рада Гзавије Бертран  који је рекао да је о томе добио информацију од извршног директора “Пежоа” Филипа Варена.

“Рекао ми је да је то добра вијест за њихову групу јер ће им омогућити смањење трошкова производње по сваком возилу”, рекао је Бертран.

“Пежо” и “Ситроен” изгубили су прошле године 439 милиона евра због пада продаје, углавном у Европи. Европско тржиште је главно тржиште за продају возила тих компанија јер преко 50 одсто производње од 3,5 милиона возила годишње буде продато у Европи.

Акције “Пежоа” скочиле су за више од 20 одсто и за посљедна четири мјесеца достигле су највећу вредност на берзи у Паризу, док су акције GM-а пале за 1,5 одсто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана