Петровић: ЕРС ради на пројектима вриједним 1,5 милијарду КМ

Срна
Петровић: ЕРС ради на пројектима вриједним 1,5 милијарду КМ

ТРЕБИЊЕ - Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" /ЕРС/ Лука Петровић изјавио је данас Срни да ће једна од најважнијих тема на предстојећем Самиту енергетике "СЕТ-Требиње 2021" бити изградња енергетских објеката на обновљиве изворе енергије и истакао да ЕРС ради на реализацији пројеката вриједних 1,5 милијарду КМ.

"СЕТ-Требиње је највећи стручни скуп у региону који окупља еминентне домаће и међународне стручњаке из области енергетике, директоре енергетских предузећа, као и министре енергетике и сродних области из земаља окружења", рекао је Петровић поводом "СЕТ- Требиње 2021" који ће бити одржан сутра и у петак, 21. маја, у том граду.

Петровић је најавио да ће у оквиру самита бити одржано седам панела на којима ће се расправљати о изградњи енергетских објеката, посебно из области обновљивих извора енергије, као и о либерализацији тржишта електричне енергије у региону, трансформацији тржишта енергије, климатским промјенама и осталим темама.

Он је указао на значај размјене искустава и усвајања нових рјешења у области енергетике у региону ради стабилности, развоја и ефикасности тог сектора и његовог усклађивања са правилима ЕУ.

Петровић је најавио да ће бити донесени и заједнички закључци самита који ће бити обавезујући за оне који се баве енергетиком.

Он је напоменуо да ће због епидемиолошке ситуације, тај међународни скуп који се други пут одржава у Требињу, моћи да се прати и онлајн.

Према његовим ријечима, на маргинама скупа биће одржано и засједање директора Секретаријата Енергетске заједнице југоисточне Европе са министрима енергетике региона, као и састанак директора електропривреда региона на којима ће се расправљати о енергетској будућности земаља окружења.

Истакавши да је тешко управљати новим, обновљивим изворима енергије, као што су вјетар и сунце, Петровић је указао да се хибридна будућност енергетике, што је и слоган под којим се одржава овогодишњи самит у Требињу, заснива на томе да се осмишљавају начини чувања енергије и да се граде објекти који ће моћи да балансирају такве изворе енергије.

"ЕРС је посвећен изградњи нових објеката, посебно оних на обновљиве изворе енергије што је значајно и због процеса декарбонизације и укидања енергетских постројења која производе угљен-диоксид које је предвиђено код нас да се деси до 2050. године", објаснио је Петровић.

Он је прецизирао да је у ЕРС-у у току реализација пет важних пројеката, вриједних више од 1,5 милијарду КМ, који ће допринијети развоју Републике Српске и повећању бруто домаћег производа, а који се спроводе из сопствених средстава ЕРС-а, из кредита и уз помоћ стратешких партнера.

Петровић је рекао да је један од тих пројеката Хидроенергетски систем /ХЕС/ "Горња Дрина", за чију прву електрану ХЕ "Бук Бијела" је већ положен камен темељац и подсјетио да се тај објекат гради у сарадњи Републике Српске и Србије.

"У току су радови и на ХЕ жДабарж који је најважнији хидроенергетски објекат који се гради на Балкану, снаге 160 мегавата", указао је генерални директор ЕРС-а, истакавши да тај пројекат финансира Република Српска, а да ће недостајућа средстава бити обезбијеђена из кредита за који се очекује да ће за мјесец до два бити потписан уговор.

Петровић је напоменуо да је у плану и изградња три хидроелектране на ријеци Бистрици снаге 40 мегавата, као и Вјетропарк "Хргуд" код Берковића, снаге 48 мегавата за који се очекује да ће изградња почети у сљедећој години у сарадњи са њемачком КФВ банком.

"Један од пет великих пројеката је и Соларна електрана жТребиње једанж, снаге 73 мегавата", напоменуо је Петровић и додао да су у завршној фази радови неопходни за почетак тог пројекта и да има доста заинтересованих стратешких партнера.

Говорећи о трендовима у енергетици, Петровић је истакао да су децентрализација, дигитализација и електрификација велики потенцијал за револуцију електроенергетског система, а да све већи удио обновљивих извора у производњи електричне енергије и њихов утицај на електроенергетски систем постављају све веће захтјеве на убрзани развој тог система.

"СЕТ- Требиње 2021" организују ЕРС, град Требиње и фирма "СЕТ Требиње", под покровитељством Владе Републике Српске, Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара и компаније "Кончар", уз подршку Секретаријата Енергетске заједнице и бројних спонзора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана