Петричевић: Повећање плата и радницима "Јумка" у Дрвару

Срна
Петричевић: Повећање плата и радницима "Јумка" у Дрвару

МАЈДАНПЕК - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић, који је данас на позив државног руководства Србије присуствовао отварању фарбике "Јумко" у Рудној Глави крај Мајданпека, изјавио је да ће најављено повећање плата запосленима у овој фабрици, добити и 80 радника у дрварској фабрици "Јумко".

Он је истакао да је сарадња Српске и Србије у привреди значајно унапређења у претходном периоду, истичући посебно значај отварања погона великих привредних субјеката из Србије у Српској и општинама у ФБиХ са већинским српским становништвом, попут фабрике коју је "Јумко" отворио у Дрвару, саопштено је из ресорног министарства.

Петричевић је истакао да је помоћ Србије нарочито важна за слабо развијене и ратом погођене општине у Републици Српској и ФБиХ, попут Дрвара, јер помаже економски развој и опстанак српског становништва у тим срединама.

Он је нагласио да се сарадња са Србијом неће базирати само на ова подручја и да ће у наредном периоду бити реализоване заједничке активности на покретању херцеговачких потенцијала у области текстилне индустрије.

Повећање плата запосленима у овој фабрици најавио је предсједник Србије Александар Вучић.

Отворена фабрика "Јумка" у Рудној Глави

Нови погон компаније "Јумко", у коме је запослено 80 жена са територије општине Мајданпек, отворен је данас у Рудној Глави у присуству предсједника Србије Александра Вучића.

Он је рекао да је испуњено обећање које је дао житељима Рудне Главе да ће до Видовдана имати фабрику, наводећи да је много урађено у претходна два и по мјесеца у том крају.

Обилазећи нови производни погон "Јумка" у Рудној Глави, предсједник Србије је најавио да ће раднице добити за 3.000 динара веће плате него што им је руководство компаније обећало, преноси РТС.

Он је захвалио радницама што раде посао који није лак и посао за који би многи рекли да никада за тај новац не би, због чега ће им бити повећане плате уз субвенције државе.

"Ако су вам рекли да радите за 35.000 динара /300 евра/ донећемо одлуку да држава субвенционише и да радите за плату од 38.000 динара /323 евра/. То ће бити већ од идућег месеца", рекао је Вучић обраћајући се запосленима.

"Јумкову" фабрику Вучић је обећао мјештанима Рудне Главе почетком априла, када је у тамошњој амбуланти примио прву дозу вакцине.

Вучић је истакао да ће запослени у Рудној Глави имати пуно посла јер се баве шивењем одјеће за све службе безбједности у Србији и додао да је све више захтјева како јачају војска и полиција.

"Наставићемо да снажимо нашу Србију на истоку, одакле нам је огроман број људи отишао у иностранство. Надам се да ће се вратити и да имамо више деце", подвукао је Вучић.

Нова фабрика "Јумка" у Рудној Глави, површине 1.000 квадратних метара, коштала је око милион евра. Погон је саграђен за мјесец и по дана и у њему ради 80 жена у једној смјени.

Отварању фабрике "Јумка" у Рудној Глави присуствовали су министар привреде Анђелка Атанасковић, министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић, предсједник општине Мајданпек Драган Поповић и представници компаније "Зиђин копер Србија".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана