Петина капитала у Републици Српској у рукама странаца

Марина Чигоја
Петина капитала у Републици Српској у рукама странаца

Бањалука - Странци посједују 18 одсто власништва у акционарским друштвима у РС, а вриједност њиховог удјела је 2,223 милијарде КМ.

Према подацима Централног регистра хартија од вриједности, на крају прошле године у Српској је било регистровано 1.253.277 власника хартија од вриједности. У рукама странаца биле су хартије од вриједности "тешке" 2,223 милијарде, док је вриједност удјела у домаћем власништву 9,062 милијарде КМ.

- Међу власницима хартија од вриједности страна лица су 18 одсто, а домаћа 78 одсто. У обзир нису узети кастоди рачуни, јер Централни регистар не располаже информацијама о власницима хартија од вриједности са кастоди рачуна - казали су у Централном регистру хартија од вриједности.

У Централном регистру на крају прошле године била су евидентирана 793 акционарска друштва, а њихова тржишна вриједност износила је 11,807 милијарди КМ. Број тих предузећа лани је смањен за четири одсто у односу на претходну годину када их је у регистру било 822. Њихова тржишна капитализација је смањена за 14 одсто са 13,762 милијарде КМ из 2013. године.

Директор "Адвантис брокера" Бранко Кецман каже да се у 99 одсто случајева иза кастоди рачуна налазе странци, тако да је њихово учешће у власништву и веће од 18 одсто.

- Било би добро да имамо и веће присуство странаца у домаћим предузећима. То је, такође, директна страна инвестиција, а тржиште капитала представља најлакши и најбржи начин улагања. Сваке седмице се повећава број страних акционара у "Телекому", јер та фирма послује добро, даје добру дивиденду и наравно да су људи заинтересовани да улажу у такво предузеће. Основни проблем код нас је што немамо више таквих фирми - казао је Кецман.

Када је у питању смањење броја фирми која имају статус акционарских друштава, Кецман је рекао да је то посљедица њихове трансформације у друштво са ограниченом одговорношћу, али и одласка у стечај или ликвидацију.

Слична ситуација је и у ФБиХ гдје се у страном власништву налази 18,63 одсто хартија од вриједности регистрованих акционарских друштава. У Регистру вриједносних папира ФБиХ на крају прошле године налазило се 620 предузећа чија је укупна вриједност 12,29 милијарди КМ. Капитал је распоређен на 338.854 акционара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана