Песимизам обара свјетске акције

Глас Српске
Песимизам обара свјетске акције

ЊУЈОРК/ЛОНДОН - Пад вриједности акција на финансијским тржиштима у свијету забиљежен је и јуче. Европске берзе преживјеле су суноврат због распродаје акција банака, подстакнуте гласинама о снижењу кредитног рејтинга Француске.

Котације банке "Сосијете женерал" склизнуле су за 14,7 процената и тако забиљежиле највећи процентни пад у једном дану, већи него за 20 година, иако је представник банке категорично демантовао гласине о слабом финансијском стању француског кредитора.

- Све је мање земаља са највишим кредитним рејтингом "AAA". Уколико снизе рејтинг Француске, и друге земље биће у опасности. На основном нивоу, државне финансије нису јаке - рекао је економиста "Џенерали инвестмента" Клаус Винер, пренијеле су агенције.  

Италијански премијер Силвио Берлускони обећао је доношење ванредног декрета о спровођењу мјера штедње договорених са Европском централном банком, али је и суочен са противљењем опозиције која страхује да ће те мјере погодити грађане Италије.

Тржишта у Aзији осванула су са нижим вриједностима акција, односно падом од један до 1,5 одсто. Једино је индекс берзе у Aустралији забиљежио раст и надокнадио претходне губитке.

Песимизам у погледу здравља свјетске економије наставља да притиска тржишта, али јучерашњи пад у Aзији је благ у поређењу са Вол стритом.

Индекс Дау Џонс закључио је трговање на Њујоршкој берзи губитком 519 поена или 4,6 одсто просјечне вриједности акција.

Јапански индекс Никеи изгубио је 0,7 одсто јер је скупљи јен погодио извозни сектор. Хонгконшки Ханг Сенг пао је за 1,5 процената, а акције на списку јужнокорејског Коспија јуче су у просјеку вриједјеле 0,9 одсто мање него дан раније.

Берзе у Кини, Новом Зеланду и Филипинима забиљежиле су мале добитке.

Србија

Привредна комора Србије оцијенила је јуче да није реално очекивати да Србија буде поштеђена негативних ефеката новог таласа кризе у Европи и свијету.

Специјални савјетник предсједника ПКС Радмила Миливојевић казала је да ће највећи утицај на српску привреду имати очекивани пад тражње у Европи, прије свега у Италији и Њемачкој, које су водећа одредишта српског извоза и промјена нивоа тражње у региону CEFTA.

- Други проблем је очекивани пад страних улагања која су водећи покретач нових инвестиција у Србији -  оцијенила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана