“Перутнина” намјерава да проширује погоне у Српској

Агенције
“Перутнина” намјерава да проширује погоне у Српској

Бањалука - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске (РС) Сребренка Голић и директор словеначке фирме „Перутнина” из Птуја за Српску Сварун Удович разговарали су данас о проширењу погона ове фирме на подручју Српца повећањем постојећих капацитета пилићарске производње и изградњом творнице животињских протеина, преносе агенције.

- Таква творница била би грађена према свим еколошким стандардима. Збрињавала би сав еколошки отпад претходно прерађен према прописаним стандардима, како би и та прерада могла бити пласирана и овдје и на тржишту ЕУ - рекла је Голић новинарима након састанка.

Према њеним ријечима, ова словеначка фирма има намјеру да прошири капацитете у пилићарској производњи и на подручја неких других општина гдје су локалне власти заинтересоване за ту врсту производње.

Голић је нагласила да је све што „Перутнина” произведе у садашњим капацитетима довољно само за домаће тржиште, али да ово предузеће намјерава да извози производе, што не може због постојећих капацитета.

Она је навела да је на састанку било ријечи и о могућности да се ђубриво из тих капацитета уз одређену дораду користи у пољопривреди.

- Одмах након годишњих одмора видјећемо начин инсталисања и могућности развојних капацитета, као и моделе које су предложили, о чему ће Влада да заузме став - најавила је Голић.

Она је навела да су предложена два модела.

Први је јавно-приватно партнерство, а други да „Перутнина” пронађе иностраног партнера са којим би радила на изградњи тих капацитета.

Голић је демантовала наводе према којима отпад из србачке „Перутнине” штети рибљем фонду на том подручју, нагласивши да такви наводи не стоје и да је тај отпад третиран према свим стандардима.

Удович је рекао да је разговарао са министарком Голић о повећању капацитета пилићарске производње, јер се садашњим капацитетима не подмирује ни тржиште Српске, те потврдио постојање намјере за извозом.

- Због тога нам је велики интерес да се ширимо и у друге општине гдје би инвестирали у товне капацитете - рекао је Удович и додао да је на састанку било ријечи и о фабрици животињских протеина, те о централној депонији ђубрета са контролисаном прерадом и складиштењем нус-производа.

Удович је додао да садашњи капацитети ове фирме у Српцу не загађују околину, пошто имају еколошки пречистивач првог и другог степена, као и груби пречистач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана