Пензијски резервни фонд РС остварује запажене резултате: Од оснивања зарадили 83,44 милиона марака

Милијана Латиновић
Пензијски резервни фонд РС остварује запажене резултате: Од оснивања зарадили 83,44 милиона марака

БАЊАЛУКА - Нето вриједност имовине Пензијског резервног фонда (ПРЕФ) РС на крају прошле године износила је 269,5 милиона марака, што је за 13 одсто више у односу на почетак 2021, а искораком на страна тржишта имовину под управљањем учинили су ликвиднијом, профитабилнијом и сигурнијом.

Рекао је то за “Глас Српске” директор Друштва за управљање ПРЕФ-ом Милош Грујић након што је Влада Српске јуче усвојила годишњи извјештај о пословању тог фонда. Он је нагласио да је ПРЕФ лани остварио добит од 10,42 милиона марака, што је за 24 одсто више у односу на годину раније те да је укупна добит за 11 година пословања 83,44 милиона марака.

- У прошлој години остварени су приходи у износу од 13,19 милиона КМ, а расходи од 2,77 милиона КМ. Приходи од дивиденди износили су 8,18 милиона КМ, од чега од 30 еминената из иностранства 225.000 КМ - рекао је Грујић и додао да су приходи од дивиденди повећани за 30,38 одсто.

Подсјетио је да су почетком 2020. године опрезно искорачили на стране берзе и обезбиједили додатни извор прихода из иностранства.

- На тај начин смо имовину под управљањем учинили ликвиднијом, профитабилнијом и сигурнијом. Од продаје хартија од вриједности у иностранству лани смо зарадили 468.000 КМ. Хартије од вриједности које смо купили за 1,95 милиона КМ продали смо за 2,4 милиона КМ. На крају прошле године укупна вриједност хартија од вриједности из иностранства износила је 21,75 милиона, што представља повећање од 13,58 одсто у односу на набавну цијену - појаснио је Грујић.

Подсјетио је да мали дио имовине Фонда чине и акције “Фејсбука”, а њихов значајан дио продали су прошле године.

- Продали смо 847 акција које смо набавили по просјечној цијени од 267,3 долара по акцији за 300,3 долара по акцији. Реализовали смо добит од 33 долара по акцији - истакао је Грујић.

Додао је и да је ПРЕФ лани продао акције у девет емитената те да су дио негативних ревалоризационих резерви признали на терет расхода.

- Тај отпис се односи на предузећа код којих је отворен стечај и гдје су очекивања да ће доћи до стечаја. На крају 2021. овај износ је био 1,05 милиона КМ, а од оснивања фонда по овом основу отписано је 36 милиона КМ - истакао је Грујић.

Подвукао је да су инвестициони циљеви ребалансирање портфеља ради оптимизације структуре имовине, ризика и приноса у петогодишњем периоду с циљем увећања вриједности капитала у дугом року и остваривање текућих прилива, а ради пружања подршке дугорочној финансијској одрживости обавезног пензијског осигурања.

- Ових резултата не би било да нема свакодневног залагања запослених. Наш тим је и у отежаним условима рада због пандемије у потпуности одговорио свим оперативним и развојним изазовима - закључио је Грујић.

Исплата Фонду ПИО

Милош Грујић је рекао да је законом уређено да се дио годишње нето добити може исплатити оснивачу, односно Фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС.

- Средином маја смо исплатили дивиденду у износу од пет милиона марака - истакао је Грујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана