Пекинг „потпуно спреман“ за рат валутама

Agencije
Пекинг „потпуно спреман“ за рат валутама

Пекинг - Високи кинески банкарски званичник изјавио је да је Кина “потпуно спремна” за рат валутама и апеловао да свијет поштује консезус постигнут на састанку Групе 20 о избјегавању конфронтација, пренијели су данас државни медији.

Замјеник гувернера Централне банке Кине Ки Ганг упутио је овај апел послије састанка министара финансија земаља из Групе 20 прошлог мјесеца. Они су тада на састанку у Москви покушали да ублаже бојазан од избијања глобалног рата валутама.

Овај страх подстакнут је недавним оштрим падом вриједности јапанског јена. Критичари сматрају да влада у Токију манипулише домаћом валутом како би јапански произвођачи лакше извозили робу и били конкурентнији од азијских супарника.

Ки је рекао да рат валутама може да се избјегне ако велике земље буду поштовале консензус унутар Г20 о томе да монетарна политика треба да служи првенствено као алат за домаћу економију, наводи Синхуа.

“Али, Кина је потпуно спремна у смислу монетарне политике и осталих механизама”, додао је овај званичник и нагласио да ће Пекинг узети у обзир мјере које примјењују централне банке других земаља.

Нови Јужнокорејски предсједник Парк Геун Хје изразила је спремност да интервенише ради стабилизације домаће валуте вона и заштите извозника, којима не одговара јачање јужнокорејске валуте, нити слабљење јена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана