Пекинг блокирао куповину Ербасових авиона

Aгенције
Пекинг блокирао куповину Ербасових авиона

ПЕКИНГ - Кина је блокирала куповину "Ербасових" авиона коју су планирале кинеске компаније, реагујући тиме на спорни европски порез на испуштање угљен-диоксида, рекао је званичник "Ербасове" матичне компаније EADS.

""Ербас" је изложен мјерама одмазде", рекао је на конференцији за новинаре извршни директор европског авионског концерна Луј Галоа, додајући да кинеска влада одбија да одобри наруџбе за авионе дугог лета.

Компанија је представила пословне резултате у 2011. години и објавила да је остварила велики скок добити и рекордне испоруке.

Европска унија увела је од 1. јануара порез на испуштање угљен-диоксида из авиона, али превозници ће порез почети плаћати тек од 2013. године, након што се попишу овогодишње емисије.

Више од двадесетак земаља, укључујући Кину, Русију и САД, успротивило се порезу ЕУ, уз тврдњу да се њиме крше међународни прописи.

Галоа је рекао да се EADS залаже за рјешење на свјетском нивоу. "Не мислимо да је само европско рјешење примјерено. Оно ствара климу отпора између Европе и остатка свијета", нагласио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана