Почеле припреме за "Инвест Српска"

СРНА
Почеле припреме за "Инвест Српска"

БАЊАЛУКА - Инвестиционо-развојна банка Републике Српске увелико се спрема за велики, обједињени догађај "Инвест Српска" - инвестициону конференцију и инвестициони форум, који ће бити одржан 12. и 13. новембра на Јахорини, рекао је вршилац дужности директора ИРБ-а Срђан Јовановић.

Јовановић је нагласио да ће највећем инвестиционом догађају у Републици Српској присуствовати највиши представници институција, као и привредници и компаније из Републике Српске, региона и цијелог свијета.

Он је истакао да су већ стигле потврде учешћа привредника, компанија и институција из Србије, Индије, Словачке, Швајцарске, Аустрије, Израела, Мађарске, Кине, Италије, Луксембурга, Уједињених Арапских Емирата, Словеније, Румуније, Бугарске, САД, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Хрватске и Грчке, те да се наредних дана очекује још пријава.

Јовановић је навео да ће се током два конференцијска дана говорити о развоју, инвестицијама, актуелним глобалним дешавањима и утицају на економска кретања, са посебним нагласком на директне сусрете и повезивање домаћих и страних привредника.

- Први дан резервисан је за инвестициону конференцију, која се у организацији ИРБ-а Републике Српске одржава четврти пут. План је да се кроз панеле дође до нових путоказа и смјерница за даљи развој Републике Српске - рекао је Јовановић.

Он је подсјетио да је прошле године први пут одржан инвестициони форум, импозантан догађај који је у Банском двору у Бањалуци окупио више од 300 учесника из 22 земље, који су дошли да упознају Републику Српску и њене потенцијале за улагање.

"ИРБ је успјела у намјери да Републику Српску уцрта на мапу важног пословног свијета. Ове године са форумом настављамо другог дана догађаја, када ћемо разговарати о конкретним инвестиционим могућностима и понудама Републике Српске и наших градова и општина", објаснио је Јовановић.

Према његовим ријечима, на конференцији ће се говорити о инвестирању у конкретне пословне зоне, а као и прошле године, посебан дио форума посвећен је директним разговорима домаћих и страних привредника у виду "би-ту-би" састанака.

- Представићемо домаће компаније које су спремне да буду предмет продаје страним инвеститорима или да заједно уђу у одређени пословни подухват и слично. Ово је конкретна пословна прилика за увезивање привредника Републике Српске и страних привредника путем партнерства или директних улагања - рекао је Јовановић.

Он је навео да се догађај, већ традиционално, организује у сарадњи са Владом Републике Српске, уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика.

ИРБ је за овогодишњи догађај добила и великог међународног партнера "Еим конгрес", највећу инвестициону платформу на свијету која у свом портфолију има више од 20.000 инвеститора из 175 земаља, те да је велика сатисфакција то што је ове године "Еим конгрес" своје име ставио уз ИРБ Републике Српске.

- Они путем своје мреже, такође, позивају инвеститоре да дођу на Јахорину. Ово је потврда ИРБ-у Републике Српске да смо у протеклом периоду урадили добар посао у промоцији инвестиционих потенцијала и стекли кредибилитет у сарадњи са међународним компанијама - рекао је Јовановић за Срну.

"Еим конгрес" је водећа свјетска инвестициона платформа за креирање пословних идеја широм свијета. Циљ је да помогне земљама у развоју да привуку страна директна улагања и обезбиједи оквир за глобалну размјену о кључним принципима на којима се заснивају међународне инвестиционе политике, стратегије и праксе за одрживи развој ради постизања паметног и инклузивног глобалног раста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана