Пазар угоститеља и хотелијера у БиХ дебљи, али далеко од времена прије короне: И даље плаћају цех пандемији

Милијана Латиновић
Пазар угоститеља и хотелијера у БиХ дебљи, али далеко од времена прије короне: И даље плаћају цех пандемији

БАЊАЛУКА - Промет угоститеља и хотелијера у БиХ за пет мјесеци ове године био је за 62 милиона већи у односу на исти период лани, али угоститељи и хотелијери истичу да је ситуација и даље тешка и далеко од оне прије пандемије.

Подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ показују да је промет у тој области од јануара до краја маја ове године износио 258,37 милиона марака. Промет је скочио и хотелијерима и угоститељима, па је тако у сектору смјештаја од јануара до краја маја ове године промет био 79,7 милиона марака, што је за око 14 милиона више него у истом периоду прошле године.

У дјелатности припреме и услуживања хране и пића за пет мјесеци остварен је промет од 178,6 милиона марака, што је за скоро 48 милиона марака више у односу на исти период 2020. године.

Према подацима УИО, укупан промет угоститеља и хотелијера у БиХ лани је износио 568,47 милиона марака, а годину раније 870,57 милиона КМ.

Члан Управног одбора Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС “Хорека” Златан Татић рекао је за “Глас Српске” да су у првих пет мјесеци лани на снази биле рестриктивне мјере због пандемије вируса корона, а да су сада све ублажене, тако да је промет самим тим порастао.

- И даље не можемо говорити да се посао потпуно вратио, то зависи од дана до дана, и од локала до локала. Било је дана када су кафићи пуни, тражило се мјесто више, а тренутно, с обзиром на то да је сезона годишњих одмора и да су многи отпутовали на море, промет је драстично пао. Осим тога, ни гости из дијаспоре још нису стигли у оном броју како је то било ранијих година - казао је Татић.

Предсједник Удружења хотелијера и ресторатера БиХ Амир Хаџић истиче за “Глас Српске” да овај сектор биљежи повећање промета од 15 до 20 одсто у односу на исти период прошле године.

- Међутим, и даље је промет неупоредив са оним из 2019. године. У том случају пад је драстичан. Нажалост, надлежни на свим нивоима чине веома мало да би помогли да угоститељско-туристичка бранша преживи и опстане. Много локала је затворено, а и они који раде остали су и без радника и без пазара. Помоћ, бар у ФБиХ, отишла је тамо гдје је најмање била потребна. Требало је помоћи да се сачувају радна мјеста, а не дијелити онима који су највише радника отпустили - рекао је Хаџић.

Радника ни за лијека

Златан Татић је рекао да је недостатак радне снаге највећи проблем угоститеља.

- Конобара нема ни за лијека. Ко год је ишта знао о овом послу, отишао је на море јер су тамо плате много веће. Када би нам надлежни изашли у сусрет да порези и доприноси остану на истом нивоу, а да конобарима на рачун иде плата од 1.000 марака, можда бисмо и успјели задржати раднике - рекао је Татић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана