Пашалић: Унаприједити пољопривредну производњу

Срна
Foto: Срна

КОСТАЈНИЦА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић оцијенио је током посјете општини Костајница да треба уложити додатне напоре да би се унаприједила пољопривредна производња, а истакао је и да ће се покушати организовати пројекти који се тичу заштите кестена, карактеристичног за ово подручје.

Пашалић је указао на тренд смањења пољопривредних газдинстава у посљедње вријеме, с тим да се произвођачи који опстају укрупњују и шире производњу.

"У вези са тим и општина и министарство ће у будућем периоду издвојити додатна средства за подршку пољопривредној производњи", рекао је Пашалић новинарима у Костајници, гдје се састао са начелником општине Николом Јањетовићем и представницима дрвопрерађивача и пољопривредних произвођача.

Он је навео да је приликом посјете овој локалној заједници било ријечи и о темама из области водопривреде, односно уклањању спрудишта и уређењу корита неких локалних водотокова, на чему ће се, како је додао, радити идуће године.

"Разговарали смо и о шумарству, о проблему сушења кестена који је посебно интересантан због саме симболике и значаја кестена за ово подручје и покушаћемо да организујемо, заједно са Шумарским факултетом и `Шумама Српске`, одређене пројекте који се тичу заштите кестена", рекао је Пашалић.

Он је истакао да постоји незадовољство дрвопрерађивача који имају довољно посла и тржиште, али немају довољно сировине, те појаснио да су потребе око пет милиона кубика, а годишње се усјече око два милиона кубика.

"Напросто `Шуме Српске` не могу да испоруче и да испрате све те захтјеве, тако да дрвопрерађивачи траже рјешење у набавци приватних шума и увозу трупаца. Међутим, овај сектор је у успону, видимо да је спољнотрговински биланс веома повољан када је ријеч о извозу намјештаја, тако да, осим недостатка сировине, нема већих проблема у пласману производа и министарство инсистира да се сви уговори испоштују", нагласио је Пашалић.

Начелник општине Никола Јањетовић захвалио је за помоћ у санацији посљедица земљотреса, те навео да су данас разговарали о обали ријеке Уне и регулацији потока Бубњарица, а дотакли су се и теме за коју ће већ идуће седмице почети припремати одређене пројекте, а односи се на наводњавање пољопривредног земљишта у селу Петриња.

Пашалић је посјетио и фарму породице Глушица у селу Мракодол, на којој су у земљотресу крајем прошле године урушени или оштећени пратећи објекти, а у санацији штете породици је помогла општина Костајница са 12.000 КМ и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде са 5.000 КМ.

"Ово је породична фарма на којој ради десеточлана породица. Имамо 30 крава музара од којих добијамо око 400 литара млијека дневно. Држимо и товну јунад, бикове и јунице за репродукцију, око 60 грла укупно. У тову имамо око 70 свиња и 100 оваца", испричао је Младен Глушица.

Пашалић је посјетио и пољопривредно газдинство породице Бабић у селу Петриња и производни погон предузећа "Стриго" које се бави паковањем домаћег љешника са породичног имања и других орашастих плодова, те откупом, продајом и превозом дрвних сортимената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана