Партнере на сајму у Новом Саду тражи 13 фирми из РС

Маријана Миљић
Партнере на сајму у Новом Саду тражи 13 фирми из РС

Бањалука - Производни и услужни асортиман на Међународном пољопривредном сајму, који данас (субота) почиње у Новом Саду, представиће 28 предузећа из БиХ међу којима је 13 из Српске.

БиХ је земља партнер овогодишњег сајма у Новом Саду, који важи за једну од највећих и најреспектабилнијих манифестација на Балкану.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је да годинама у сарадњи са Спољнотрговинском комором БиХ и Привредном комором ФБиХ организују наступ домаћих предузећа на сајму у Новом Саду.

- БиХ је ове године партнер сајма и самим тим имаћемо централну улогу у излагању и представљању производа и услуга. На штанду површине 350 метара квадратних представићемо фирме из РС, ФБиХ и Брчко дистрикта. Међу највећим предузећима из Српске, која ће изложити своје производе и услуге су "Витинка", "Витаминка", "Оптима група" и "Дестилација". У оквиру сајма биће организовани и билатерални сусрети привредника, што је шанса за челнике наших предузећа да успоставе контакте са потенцијалним партнерима и упознају се са њиховим производима и услугама - казао је Благојевић.

Директор продаје у бањалучкој "Витаминки" Перо Марић рекао је да ће изложити комплетан асортиман производа.

- Сајам је одлично посјећен и то је један од разлога зашто смо учесници. Очекујемо да остваримо контакте и на крају сарадњу са предузећима којих ће сигурно бити заинтересованих за наш асортиман производа. Наш сок од јабуке и ајвар су освојили златну медаљу овогодишњег сајма у Новом Саду - казао је Марић.

У Спољнотрговинској комори БиХ истичу да је сајам у Новом Саду постао агробизнис догађај региона с највећом и најдужом традицијом.

- БиХ ће се као земља партнер представити кроз заједнички наступ компанија на националном штанду, организацију конференција, округлих столова, пословних сусрета, дегустацију производа и организацију занимљивих садржаја за посјетиоце - истакли су у Спољнотрговинској комори.

На новосадску смотру пољопривреде не иду само предузећа, већ и примарни пољопривредни произвођачи, а организован одлазак пољопривредника из Котор Вароша обезбиједило је општинско Одјељење за привреду.

- Ово је идеална прилика да наши пољопривредници виде трендове у пољопривредној производњи и да бар дио тих искустава примијене на својим имањима. Омогућили смо бесплатан одлазак пољопривредника, јер и на овај начин желимо да им помогнемо у развоју производње. На наш позив одазвало се шездесетак пољопривредника. Традиција организованог одласка наших пољопривредника на сајам је посљедњих пет година била прекинута и одлучили смо да је поново оживимо - рекао је вршилац дужности начелника Одјељења за привреду општине Котор Варош Предраг Тешић.

Сајам ће бити отворен до 19. маја, а производе и услуге представиће учесници из 60 земаља.

Инфо-пулт

На штанду на којем ће се представити предузећа из БиХ биће постављен и инфо-пулт коморског система и институција БиХ.

- На тај начин посјетиоце ћемо упознати са коморским системом, потенцијалима привреде, компанијама из области пољопривредно-прехрамбене индустрије и других привредних грана, могућностима за сарадњу и предстојећим сајмовима у БиХ - казали су у Спољнотрговинској комори БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана