Парламент прихватио иницијативу: Корак ка привременом укидању тaксе за путнике на аеродромима у БиХ

ГС
Парламент прихватио иницијативу: Корак ка привременом укидању тaксе за путнике на аеродромима у БиХ

САРАЈЕВО – Представнички дом Парламента БиХ прихватио је инцијативу посланика Нихада Омеровића којом се уводи једногодишњи мораторијум на наплату таксе од три КМ по путнику на аеродромима у БиХ.

Омеровић каже како је инцијативу покренуо прије неких 25 дана и тражио да Агенција за цивилно ваздухопловство укине накнаду по једном путнику, пише Кликс.

Накнада је дефинисана одлуком из 2017. године и тада је износила двије КМ, а након тога је износ повећан на три КМ по путнику.

-Ја сам тражио у првој верзији потпуно укидање те накнаде имајући у виду на основу разговора са све четири међународна аеродрома, да је по њиховом мишљењу и анализама и на основу њихових разговора нискобуџетним компанијама да је ова такса основни разлог зашто долази до укидања међународних авиолинија - каже Омеровић.

У понедјељак је одржан састанак Комисије за саобраћај и комуникације, чији је и Омеровић члан, а састанку су присуствовали представници аеродрома, директор Агенције за цивилно ваздухопловство и министар саобраћаја и комуникација БиХ Един Форто.

-Директор агенције се оштро успротивио разговору о укидању таксе са наводом да ће укидање довести у питање пословање и рад Агенције, док су директори имали супротне ставове да укидање таксе се мора десити и да је то примарни разлог зашто се укида већи број авиолинија. У циљу превазилажења ситуације, ја сам модифциковао своју инцијативу, претходно добијајући позитивне знакове од аеродрома, да их задовољава и опција мораторијума на наплаћивање таксе у периоду од годину, а да се у том периоду изврши тачна анализа од Агенције, да ли је та такса искључиви разлог зашто долази до одустајања нискобуџетних авиокомпанија - каже Омеровић.

Појашњава како су овакав приједлог прихватили и представници аеродрома, али и Агенције и да су били задовољни овом формулацијом те је прво комисија, а затим и Парламент усвојио приједлог.

-У наредних минимално годину нема наплате по превезеном путнику од тих аеродрома. Одлуку израђује Агенција за Цивилно зракопловство, а сагласност даје Савјет министара. Њеним усвајањем на Представничком дому завршена је процедура. Ако анализе кажу да је авиотакса основни разлог и оптерећење за нискобуџетне компаније ми идемо на комплетно укидање без временског рока - обећао је Омеровић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана