Парцеле за багателу

Маријана Миљић
Парцеле за багателу

Бањалука - Цијена обрадивог земљишта у Српској пада већ неколико година, а дунум се тренутно може купити по цијени од 200 до 1.000 марака, у зависности од локације.

Предсједник Удружења пољопривредника и мљекара РС Владимир Усорац каже да цијена њива пада јер се данас не исплати бавити пољопривредом.

- Ратари уложе велики труд и рад, а на крају немају никакву зараду - истиче Усорац.

Он је нагласио да се дунум пољопривредног земљишта продаје по багателној цијени, те да се може купити и за 200 марака.

- Уколико је обрадиво земљиште смјештено на доброј локацији, онда је цијена већа - рекао је Усорац и додао да се и у идућем периоду може очекивати даљи пад цијена обрадивог земљишта, поготово ако надлежни ништа не ураде да би се побољшао положај пољопривредника.

Предсједник Удружења пољопривредника из Семберије Остоја Николић рекао је да се дунум земљишта у Семберији продаје по цијени од 500 до 1.000 КМ, односно хектар кошта од 5.000 до 10.000 КМ.

- Цијена обрадивих парцела пада из дана у дан, о чему свједочи и податак да је прије само двије године дунум обрадивог земљишта продаван по цијени од 1.000 до 3.000 КМ - рекао је Николић.

Према његовим ријечима, тренутно је на продају понуђено неколико стотина дунума обрадивог земљишта у Семберији, али купаца нема.

- Пољопривреда је у незавидном положају. За ратаре ће и неколико идућих година бити тешке јер је пољопривреда пала на најнижу грану и требаће дужи период да оживи - рекао је Николић.

Пољопривредник из Лијевча Драшко Бањац рекао је да посљедњих година пољопривредницима ништа није ишло наруку.

- Поплаве, кише, мразеви, али и тропске врућине, уништавали су усјеве. То је и био разлог зашто су се људи разочарали, престали да обрађују земљу и почели да је распродају - рекао је Бањац.

С друге стране, цијена обрадивог пољопривредног земљишта у Србији у посљедњих пола године драстично је скочила, па умјесто 8.000 евра, хектар најскупље њиве сада кошта чак 16.000 евра.

Узрок наглог поскупљења ораница је, како кажу агрономи, то што се улагање у земљиште показало као најсигурнија инвестиција у кризним годинама.

Искоришћено земљиште

Усорац је рекао да у Српској има око 260.000 хектара обрадивог земљишта, али да се обрађује свега око 40.000 хектара.

- Најмање искоришћеног земљишта налази се у неразвијеним општинама које немају могућности да подрже развој пољопривреде, а највише земљишта обрађује се у Лијевче пољу, Семберији и Посавини - нагласио је Усорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана