Папандреу одлази, избори 19. фебруара

Глас Српске
Папандреу одлази, избори 19. фебруара

AТИНA - Грчки политичари постигли су у недјељу увече договор о формирању прелазне владе националног јединства, коју неће водити досадашњи премијер Јоргос Папандреу, а 19. фебруар 2012. године договорен је као најпогоднији датум за одржавање избора.

Расправа о томе ко ће водити прелазну владу настављена је и јуче. Грчки медији јављају да је најизгледнији кандидат за новог премијера, који би водио прелазну владу до избора, бивши замјеник предсједника Европске централне банке Лукас Пападемос.

Економист Пападемос обављао је дужност замјеника предсједника ЕЦБ-а од 2002. до 2010. године, прије тога је од 1994. до 2002. био гувернер грчке Народне банке. Од прошле године је био савјетник премијера Папандреуа.

Министарство финансија је послије састанка министра финансија Евангелоса Венизелоса с представницима опозиционе "Нове демократије" саопштило да су се двије стране сагласиле да би избори требало да буду одржани 19. фебруара.

Тај рок грчкој влади би пружио довољно времена да заврши замјену обвезница како би смањила задуженост, што је дио споразума постигнутог са челницима ЕУ 26. октобра, пренијеле су агенције.

Именовање новог мандатара и владе очекује се до краја ове седмице.

- Нова грчка коалициона влада положиће заклетву током сљедеће седмице, уколико све буде било по плану - изјавио је портпарол грчке владе Илијас Мосијалос.

ЕУ је у недјељу Грчкој дала рок од 24 сата да објасни како ће саставити владу националног јединства да  би био спроведен споразум о помоћи. Договор о формирању владе је постигнут да би се показало да је Грчка озбиљна у предузимању корака за избјегавање банкрота.

Њемачки канцелар Aнгела Меркел у телефонском разговору с грчким премијером Јоргосом Папандреуом изразила је "поштовање" због његове одлуке да поднесе оставку, саопштено је у Берлину.

Италија

Званичник ЕЦБ-а упозорио је Италију да би банка могла престати куповати италијански дуг ако влада у Риму не усвоји финансијске реформе које је обећала, преноси британски Би-Би-Си. Упозорење Италији стигло је и из ММФ-а. Директор Кристин Лагард оцијенила је да планираним италијанским реформама недостаје вјеродостојности.

Највећи проблем је у недостатку повјерења у владу Силвија Берлусконија да може да спроведе потребне мјере.

Берлускони је изјавио да његова влада упркос одласку неких посланика и даље има довољно подршке у парламенту за спровођење хитно потребних мјера за спасавање Италије од финансијске катастрофе.

- Сматрамо да нема алтернативе нашој влади до 2013. године - рекао је Берлускони и одбацио све гласније позиве, чак и из његове коалиције да или прошири владајућу коалицију укључивањем снага с центра или да се повуче с чела владе како би до пријевремених избора могла бити образована привремена влада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана